EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първият български сорт броколи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първият български сорт броколи

mail14:45 | 21.03.2013прегледи 730 коментарикоментари 0


Първият български сорт броколи «ИЗК Искра» вече е на пазара и семена от него могат да се намерят в Института по зеленчукови култури „Марица” - Пловдив. Това съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия доц. д-р Стойка Машева. Сортът е съвместна разработка на проф. Галина Певичарова доц. Галина Антонова от научното звено към Селскостопанска академия и доц. Красимир Михов от Аграрния университет в Пловдив.
Българското броколи е предназначено за отглеждане по технология за късно полско производство. Семената се сеят през юни, а разсаждането му става в края на юли. Времето за неговото отглеждане съвпада с това на късното главесто зеле.
Растенията образуват централна цветна глава с тегло от 0,300 до 0,500 кг, която се състои от дребни до средни цветни бутони. В пазвите на листата се образуват и голям брой вторични цветни глави, които тежат между 0,050 до 0,150 кг. Продължителността на вегетационния период от засаждането до реколтирането на централните глави е 75 – 80 дни, а вторичните цветни глави се прибират поетапно до края на вегетацията.

Българското броколи е устойчиво към нападение от мана и слабо чувствително към нападение от листогризещи гъсеници и въшки. Тези му качества са предпоставка сортът да се отглежда екологично.
Броколито „ИЗК искра” дава добра продукция и бързо се адаптира към условията на отглеждане. Зеленчукът е с високо съдържание на витамин С – над 100 , което го прави добър антиоксидант. Той е отличен продукт за прясна консумация, за замразяване и за кулинарна обработка, обясни още доц. Д-р Стойка Машева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg