EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първите череши на пазара след 5 май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първите череши на пазара след 5 май

mail07:15 | 06.05.2018прегледи 2640 коментарикоментари 0


Към момента може да се каже, че черешовата реколта в Кюстендил и региона е от добра до отлична, коментира за агенция Фокус проф. Домозетов от Института по земеделие – Кюстендил. - Разбира се, че има и някои места, където поради падналия на 1 март мраз има нарушения, но те са малко. Ще припомня, че на 1 март имахме 3 часа с много ниски температури. Температурите бяха около – 23 градуса. Тогава някои от цветовете измръзнаха – абортираха. Причината за този аборт на цветовете не е само падналият мраз, но и друга, бързото припламване, прецъфтяване, подсъхване на близалцето на черешовия цвят, също доведе до такива аборти. Това е сравнително малко и в определени места, но в останалата част на Кюстендил, беше една пролетна картина. Всичко цъфтеше, имаше пчели, опрашването беше на ниво и се очаква богата реколта.

Определено, ако не се случи някаква изненада в началото на месец май, ще има богата реколта и стопаните трябва да си подготвят касетки, амбалаж, да си създават бригади, защото проблем ще бъде прибирането на реколтата. Трябва да се създаде необходимата организация. Проблем ще бъде и реализирането на реколтата, защото когато има много продукция – тя по-трудно се реализира.

 По традиция сортът „Единадесети май” узрява около 11 май. Това означава, че след 5 май може да се очакват и първите узрели череши при нас. Това важи най-вече за района на Петрич и Бургас. Около 5 май ще имаме вече първите зрели череши.

Повечето череши ще накарат търговците да се съобразят и да намалят цената. В крайна сметка нашите череши ще бъдат чувствително по-евтини, между 3 – 5 лева.


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg