EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи работен ден на служебните министри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи работен ден на служебните министри

mail14:35 | 06.08.2014прегледи 1176 коментарикоментари 0


На специални церемонии министрите от кабинета „Орешарски” предадоха постовете на наследниците си от служебния кабинет „Близнашки”. Ето с какви намерения встъпиха в длъжност някои от тях.

zoom_sssМинистерство на регионалното развитие
Ще работим активно за възстановяване на плащанията по оперативните програми. Приоритет за нас е състоянието на бюджета, тъй като трябва да намерим средства за бенефициентите, чиито проекти са спрени. Това каза вицепремиерът по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева.
Като свои приоритети тя посочи преговорите с Европейската комисия по Оперативна програма „Региони в растеж“ и договаряне на броя на допустимите градове в нея, каза още вицепремиерът Захариева. По тази причина предстои изключително активна работа с управляващия орган и общините. Тя благодари на Десислава Терзиева, че е оптимист и все още има надежда за запазването на 67 града като бенефициенти по ОП „Региони в растеж“. Ще бъде трудно за нас да го направим предвид факта, че ги няма в Споразумението за партньорство, но ще продължим да ги отстояваме, подчерта Екатерина Захариева.
Тя посочи, че все още има риск от загуба на средства по ОП „Регионално развитие“ в края на годината.
Много важен приоритет е Оперативна програма „Транспорт“, която Министерството на регионалното развитие в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ изпълнява. По моя информация има забавяне в някои проекти, но ще направим всичко възможно да наваксаме изоставането, посочи тя.
Активно ще работим в областта на жилищната политика, енергийната ефективност, околната среда и ускоряване на издаването на разрешения за строеж за големите обекти, каза още Екатерина Захариева. Фокус в работата ми като вицепремиер по икономическата политика ще бъде облекчаване на бизнес средата, като за целта ще подобрим подзаконовата нормативна уредба, допълни тя.

Най-важното за нас, освен провеждането на изборите, е работата на администрацията да не спира.
Надявам се, че ще продължи изпълнението на повечето от започнатите политики, които набелязахме като начало и в които вече постигнахме добри резултати, каза Десислава Терзиева.

zoom_sssМинистерство на земеделието и храните
На този етап най-важното за нас е европейската интеграция на сектор „Земеделие” и вкарване на адреналин в усвояването на европейските фондове. Това заяви министърът на земеделието и храните в служебния кабинет Васил Грудев при встъпването си в длъжност. Сред приоритетите в работата си министър Грудев посочи развитието на сектора в рамките на Общата селскостопанска политика, за да може България да се възползва от европейската солидарност, както по мерките на Първия стълб, така и по схемите на Втория стълб. „Ще работим активно и по завършването на Програмата за развитие на селските райони, така че тя да заработи максимално бързо за българските фермери и общини. Ще разчитам много на браншовите организации на сектора и се надявам на тяхната подкрепа” , подчерта Грудев.

Министерство на финансите
„Професионално ще анализираме ситуацията и където идентифицираме проблеми, ще действаме в рамките на фискалния инструментариум" - това заяви министърът на финансите в служебното правителство Румен Порожанов по време на церемонията по приемане на управлението на Министерството на финансите от досегашния министър Петър Чобанов.
Министър Порожанов рамкира няколко от първоначалните си приоритети - одити на министерствата с цел да се направи анализ на предприетите бъдещи финансови ангажименти и анализ на направените приходи и разходи, чрез които ще се идентифицират бъдещи проблеми пред изпълнението на разходната част на бюджета. Също така в рамките на започналата вече Бюджетна процедура 2015 г. ще се преразгледа и анализира макрорамката на бюджета и средносрочната бюджетна прогноза. По отношение на темата за актуализацията на настоящия бюджет министър Порожанов коментира, че служебното правителство ще приложи законодателния инструментариум за решаването на възникнали проблеми.
Служебният финансов министър заяви още, че управленските си решения и тези за формирането на екипа си ще вземе след като се запознае с анализите и със ситуацията в МФ. Той благодари на колегата си Петър Чобанов за това, че не е променил експертния потенциал в МФ, на който разчита.

zoom_sssМИЕ
Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов очерта три основни акцента в предстоящата си работа. Първо ще се запознае с реалното състояние на икономиката и енергетиката, както и с големите енергийни проекти като газопровода "Южен поток" и изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". "Идеята за създаването на енергиен борд е той да представлява енергиен съвет, в който да се включат всички участници на енергийния пазар", обясни министър Щонов. По думите му в енергийния борд ще бъдат включени и експерти от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, което ще спомогне за широк публичен дебат. Министър Васил Щонов бе категоричен, че всички решения ще се взимат в условията на пълна прозрачност.
Той обърна внимание още, че акцент ще бъде поставен и върху развитието на малкия и средния бизнес в България. Според него причините за спирането на процедура по оперативна програма "Конкурентоспособност" трябва да се изяснят. Той подчерта, че ще направи всичко възможно да се отразят нередностите и да се създадат условия за довършване усвояването на средствата по тази и следващата програма. "Парите от Европа са много важни за нас, те допринасят за устойчивото развитие на страната", допълни Щонов.
 

zoom_sssМОСВ
Министърът на околната среда и водите в служебното правителство Светлана Жекова встъпи в длъжност, като заяви готовност да работи по ключовите приоритети на министерството след точен анализ на ситуацията към момента.
„Чувствам се като у дома си в министерството, в което работя от 15 години. Ще се гордея и ще бъда щастлива да работя с екип от изключителни професионалисти, голяма част от които познавам добре. Радвам се, че поемам този пост, за мен е чест и удоволствие“, заяви министър Жекова.
Във встъпителните си думи, тя посочи някои от основните приоритети, като постави акцент върху работата по освобождаването на фондовете от Европейския съюз и реализирането на плащанията към общините.
Станислав Анастасов предаде символичния ключ от министерството с благодарност за експертната и професионална работа на целия екип на МОСВ.

zoom_sssМТИТС
Оценката на рисковите проекти по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и спешни мерки за тяхното своевременно приключване, както и финализирането на преговорите по програмата за периода 2014-2020 г., са основни приоритети за служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Тя обяви по време на церемонията по приемане на управлението на министерството, че работата на администрацията ще бъде фокусирана още върху подготовката и подаването на проекти по Инструмента за Свързана Европа.
В рамките на мандата на служебното правителство, ще бъде направен преглед на моментното състояние и организационната структура на предприятията в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

zoom_sssМВР
Приемайки поста служебен министър на вътрешните работи, Йордан Бакалов изтъкна, че ще бъдат положени всички усилия за управляване на кризисните ситуации и ще се работи така, че българските граждани да не усетят настъпилите промени в МВР. Сред основните задължения на МВР ще бъдат провеждането на честни избори, тъй като те дават началото на всяка една политика в страната, и полагането на всички необходими усилия за управление на възникналите кризисни ситуации. Йордан Бакалов посочи, че предстои да бъде извършена проверка на министерството, резултатите от която ще бъдат обявени на нарочна пресконференция. Същевременно подчерта, че приема МВР в стабилно кадрово състояние и изрази надежда, че ще бъде намерено бързо решение на въпроса с бюджета на ведомството.

zoom_sssМинистерство на правосъдието
Заместник министър-председателят и министър на правосъдието в служебния кабинет Христо Иванов заяви, че трите месеца, които той има на разположение не са случайни. „От гледна точка на правосъдието през тези месеци трябва да направим така, че през януари следващата година да получим по-добър доклад на Европейската комисия”, подчерта още той.
По думите на министъра съдебната реформа е колективно усилие и следващите месеци ще ни стигнат за напредък, само ако надграждаме. Той бе категоричен, че трябва да се формулира ясна Стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, която да бъде заявка пред Европейската комисия, че България има план.
Министър Иванов отбеляза, че предстои и избор на председател на Върховния касационен съд от Висшия съдебен съвет. В тази насока основен приоритет е прозрачният и несъмнен избор на председател на ВКС. „Изключително важно ще бъде съдиите във ВКС да се обединят около една кандидатура при изслушването на номинираните, и тази кандидатура да бъде уважена от ВСС“, каза още министър Иванов.
 
zoom_sssМинистерство на външните работи
Министър Даниел Митов представи на кратко приоритетите в своята предстоящата работа. На първо място, трябва да създадем условия за нормалното провеждане на изборите в чужбина, каза той. Ще бъде направен анализ на проблемите от минали избори и ще бъдат положени усилия за отстраняването им, както и за организирането на добра разяснителна кампания сред българските общности в чужбина по процедурата за гласуване.
Максимална подкрепа за българската кандидатура за еврокомисар – Кристалина Георгиева е също сред водещите цели на новия външен министър. Ние като министерство трябва да направим всичко възможно България да има много по-добро портфолио и позиция в състава на следващата Европейска комисия, заяви той.
Като други приоритетни задачи министър Даниел Митов посочи подготовката на предстоящата среща на върха на НАТО в началото на септември в Уелс и Общото събрание на ООН през есента. В дневния ред е включено и предприемане на следващите институционални стъпки за присъединяване към Единния механизъм за банков надзор.

zoom_sssМинистерство на здравеопазването
Д-р Таня Андреева предаде поста „министър на здравеопазването” на новия министър в служебното правителство д-р Мирослав Ненков.
„Нямам голям план и не смятам да правя резки промени, защото системата на здравеопазването не би понесла допълнителни сътресения”, каза министър Ненков и допълни, че вече има набелязани приоритети, но ще ги оповести след като се запознае в детайли със състоянието на ресора.

zoom_sssМинистерство на младежта и спорта
Олимпийската медалистка и световна шампионка по шорттрек Евгения Раданова встъпи в длъжност като министър на младежта и спорта в служебния кабинет „Близнашки”. Постът й беше предаден от досегашния министър проф. Мариана Георгиева на официална церемония в ММС.
Министър Евгения Раданова каза, че е запозната от проф. Георгиева с направеното в областта на спорта от предишния кабинет и сега ще има възможността да провери дали всичко това е така. Министър Раданова заяви още, че екипът й е почти готов и ще бъде представен на специална пресконференция.
 

Източник и снимки: уеб страниците на министерствата


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg