EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първи Агро хакатон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи Агро хакатон

mail09:06 | 26.08.2019прегледи 633 коментарикоментари 0


Модерно, прецизно, високотехнологично и напълно цифровизирано – такова е земеделието на бъдещето. В това вярват организаторите на първия в България Агро Хакатон* - Посолство на Кралство Нидерландия в България, НИК Електроникс ЕООД и NIK Academy, FarmHack.NL и българския Цифров Иновационен Хъб за Земеделие AgroHub.BG.

Всички заинтересовани по темата могат да станат част от събитието AgriTechHack на 13 и 14 септември 2019 г. в базата на NIK Academy, в с. Изгрев, общ. Венец, обл. Шумен.

Целта на събитието е създаването на интерес и разбиране сред земеделските производители  за възможностите и предимствата на дигиталните технологии, както и за ангажиране на ICT специалистите при решаването на съвременните предизвикателства в агросектора.

Форматът и задачите са разработени със съдействието на опитни холандски експерти от организацията FarmHack.NL. Участниците в хакатона ще имат на разположение внимателно подбрани ментори, които ще подпомагат процесите по разработка на проектни предложения в рамките на 28-часовото събитие.

Хакатонът дава възможност за индивидуално или отборно участие. Най-добрите идеи ще получат парични награди от наградния фонд на обща стойност 22 хил. лева.

Подбраните от организаторите теми, по които ще се разработват решения са следните:

Технологии в пчеларството – приложения за опазване на пчелни семейства; приложения за сигнализация при предприети действия от земеделци при пръскане и други; пастири за пчелни семейства и т.н.

Интернет на нещата и Автоматизации в земеделието - приложения за подпомагане земеделци и фермери, като кога е най - подходящото време да се извършват различните операции в полето; основни култури и най-подходящо време за техните обработки; мониторинг на язовири в земеделски територии и превенция от преливане и т.н.

 Обработка на данни от земеделска техника - IOT Mapping, Анализ на данни от земеделска техника, проследяване и т.н.

 Изкуствен интелект в земеделието  - роботи в земеделието, мониторинг на култури и почви и др.

„В Холандия подобни хакатони се провеждат често в различни сектори на икономиката и производството. През годините този вид събития са се доказали като изключително ефективни, а разработените по време на тях решения, често намират реално приложение в практиката.“ – заяви Дориана Миленкова от посолство на Кралство Нидерландия в България – инициатор на събитието.

„Вярваме, че заедно можем да докажем, че българското земеделие може и трябва да бъде много по-ефективно, конкурентоспособно и успешно. Убедени сме, че в България има изключително грамотни и инициативни специалисти, както от агро-, така и от IT сектора и именно тях ще разчитаме да срещнем на АгроХакатона!“, допълни Иво Куманов от НИК Електроникс.

„Ние от AgroHub.BG - българският Цифров иновационен хъб (ЦИХ) за земеделие се включихме в тази страхотна инициатива защото вярваме, че само обедините знания и ресурси за цифровизация на сектор земеделие и храни ще генерира решения за проблемите и нуждите на фермерите и другите заинтересовани страни.“, категорична е Светлана Боянова, Председател на сдружението AgroHub.BG.

„Ние като част от иновативната и активна мрежа на европейския проект Smart Agri Hubs сме горди, че можем да спомогнем за превеждането на AgriTechHack, чрез осигуряване на достъп до актуални знания, експертиза и технологии за подкрепа на българските предприятия с пилотни проекти, тестване и експериментиране на цифрови иновации, което е една от основните и амбициозни цели на сдружението AgroHub.BG“, допълни Светлана Боянова.

Първият Агро Хакатон е най-голямото събитие, свързващо IT и агросектора, провеждано някога у нас. Неговите инициатори са убедени, че то е само началото на пътя към следващото ниво в земеделското производство, а обединените усилия ще доведат до постигане на реални резултати, подкрепени от високите технологии, които вече не са част от бъдещето, а работят за нас тук и сега.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886