EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първата плаваща АЕЦ вече работи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първата плаваща АЕЦ вече работи

mail15:30 | 28.05.2020прегледи 469 коментарикоментари 0


На 22 май 2020 г. единствената в света плаваща атомна топлоелектроцентрала „Академик Ломоносов“ бе въведена в промишлена експлоатация в Русия.  Проектът е на Концерн „Росенергоатом“, който е част от руската корпорация „Росатом“. Заповедта бе подписана от генералния директор на „Росенергоатом“ АндрейПетров след положителни заключения от „Ростехнадзор“ и „Росприроднадзор“. Според тях ПАТЕЦ напълно отговаря на действащите норми и правила, включително на санитарно-епидемиологичните, екологичните, пожарните и строителни изисквания и държавни стандарти.

„Проектът за изграждане на плаващата атомна топлоелектроцентрала в град Певек, в Чукотския автономен окръг, може да се счита за успешно завършен. Така „Академик Ломоносов“става единадесетата атомна електроцентрала в промишлена експлоатация в Русия и най-северната в света“, отбеляза Петров.

ПАТЕЦ подаде първата си електроенергия в изолираната мрежа на Чаун-Билибинския енергиен възел на Чукотка на 19 декември 2019 година. Авторитетното списание POWER призна, четовае едно от шестте ключови събития на годината в световната атомна енергетика.

От момента на включването си в мрежата, ПАТЕЦ е изработила повече от 47,3 милиона киловатчаса електроенергия, а сега осигурява 20% от нуждите на Чаун-Билибинския енергиен възел.

В бъдеще,след окончателното спиране на енергоблоковете на Билибинската АЕЦ, ПАТЕЦ ще стане основен източник на енергоснабдяване в Чукотка.

Единствената в света плаваща АЕЦ се състои от брегова инфраструктура и плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“, който е с два реактора тип КЛТ-40С с мощност от 35 мегавата всеки. Така електрическата мощност на плаващата централа е 70 мегавата, а топлинната мощност на съоръжението е 50 гигакалории на час. Плаващият енергоблок достига 140 метра дължина, ширината му е 30 метра, а водоизместването е 21 500 тона. Срокът на експлоатация е 40 години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886