EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първанов: „Набуко” - ключ в отношенията ни с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първанов: „Набуко” - ключ в отношенията ни с Турция

mail18:20 | 11.07.2011прегледи 794 коментарикоментари 0


Според президента Георги Първанов след кризата е реалистично да се очаква нов бум в българско-турските търговски отношения. Вярвам, че така ще бъде и по линия на взаимните инвестиции, заяви президентът на България пред участниците в българско-турски бизнес форум. Проявата е в рамките на посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл. Според Георги Първанов постигане на стокообмен от 10 милиарда долара е амбициозна, но постижима граница. Той се аргументира със съществуващата междудържавна политика, доверието и контактите между фирмите.
Президентът Първанов посочи, че за България са важни инвестициите в модерно производство, отделящи много ресурс за опазване на околната среда и със силен социален ефект. Инвестиционният процес трябва да се поощрява според българския държавен глава чрез договорната рамка, по-доброто административно обслужване и премахването на ненужните пречки. По тази причина според Георги Първанов трябва да се "окуражава" работата на смесената българо-турска комисия, чиято цел е да
намери начини за решаване на съществуващите проблеми. Президентът на Турция заяви, че неговата страна би подкрепила български фирми, които искат да инвестират в печеливши сектори. Приемете Турция като свой дом, обърна се към бизнеса Абдуллах Гюл. Български и турски фирми могат да работят заедно и в трети държави, смята турският държавен глава. За Турция би бил полезен опитът на нашата страна в машиностроенето. Турският президент отбеляза, че страната ни инвестира в много
големи инфраструктурни проекти, в които участват и турски фирми.
Българският и турският президент откроиха сред сферите за сътрудничество инфраструктурата, енергетиката, сътрудничеството по линия на НАБУКО, изграждането на междусистемната газова връзка между България и Турция, туризма, трансграничното сътрудничество. На мен като българин ми се ще ускорено да придвижим въпроса за междусистемната газова връзка между България и Турция, каза държавният глава на България. Според президента Първанов въпросът е лесно решим и изисква усилия на изпълнителната власт и на фирмите, ангажирани с проекта.
Представянето на България и Турция като обща туристическа дестинация за европейски и международни туристи и разнообразяването на предлагането на туристическия ни продукт като балнео- и културен туризъм, беше откроена от българския държавен глава като възможност за двустранното сътрудничество в туризма. Георги Първанов отбеляза, че е обсъдил с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова Странджа да стане общ проект за нематериално културно наследство в списъка на организацията.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg