EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първанов: Икономиката ни е нискотехнологична

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първанов: Икономиката ни е нискотехнологична

mail11:51 | 22.01.2010прегледи 604 коментарикоментари 0


Българската икономика няма ясен профил и визия за това какво можем и какво искаме да развиваме, заяви президентът Георги Първанов на дискусията „България – накъде след кризата”.
Според него в икономиката доминират нискотехнологични дейности, тя е енергоемка, няма ясни приоритети и пазарни ниши. Кризата е засегнала по различен начин индустриалните сектори, като особено трудно е в строителството и туризма. 
Първанов не изключва вероятността поради тежкото наследство от 2009 година и силно занижената оценка на макроикономическите показатели да се наложи актуализация на бюджета за тази година. Ако се стигне до преразглеждане на бюджетния дефицит до 1,5-2%, би могло да се създадат сериозни стимули за бизнеса не само за разплащането на просрочени плащания, но и стимули за разкриване на нови работни места, за социално подпомагане. Бюджет 2010  не създава достатъчно условия за структурни и ефективни промени в публичните финанси, коментира още той.
Инвестиране в големи инфраструктурни проекти, особено енергийните според държавния глава е добър начин да се преодолява кризата. Той заяви, че подкрепя политиката на правителството за развитието на ядрената енергетика. Не се оценява обаче достатъчно диверсификацията на източниците, като на дневен ред остава въпросът за пренос на компресиран газ до нашето крайбрежие, който да се пренася на европазара. Този проект може да се реализира много по-бързо, отколкото „Набуко” и „Южен поток”, смята Първанов.
Президентът призова към по-ефективни политики на пазара на труда, по-пълно усвояване на еврофондовете и програмите, привличане на чуждестранните инвестиции, както и подобряване на диалога между социалните партньори тъй като най-трудно преодолимите последици от кризата е състоянието на пазара на труда.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101