EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първа „зелена” детска градина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа „зелена” детска градина

mail16:30 | 27.09.2012прегледи 1085 коментарикоментари 0


В с. Долни Богров бе открита първата детска градина в България, която ще се отоплява изцяло екологично. Капацитетът на новата детска градина е за над 100 деца. 2 200 000 лв. е инвестицията на Столична община в детското заведение.

За отоплението на новата сграда е използвана иновативна технология, която е не само екологично чиста, но и енергийно еефективна система. Отоплителната инсталация е захранвана с една топлоносител термопопмпа вода/вода и втора – топлоносител вода с температура 55/50 С. Същите помпи са монтирани в техническото помещение в сутерена на сградата. В помещението са монтирани и два броя комбинирани бойлери по 800 литра, като всеки от тях е подвързан към съответната термопомпа, водоразпределители, подово отопление, вентилационни инсталации, топлообменник (система против замръзване). Отделно за всеки бойлер е предвидено и загряване от слънчеви колектори, разположени на покрива на сградата. Термопомпите обслужват съответно радиаторното отопление, вентилационните инсталации и подовото лъчисто отопление.
Детското заведение в с. Долни Богров разполага един етаж със сутерен, в който е обособена обслужващата част на детското заведение – кухненски блок, перално и сушилно помещение, складове и технологично помещение.
„Тук досега не е имало детска градина. Новата ОДЗ №140 е едно модерно, прекрасно „зелено” детско заведение, което разполага с най-добрите термопомпи, с много висока енергийна ефективност и съответно това ще доведе до 6 пъти по-ниски цени за отопление – в това е бъдещето.”, заяви на официална церемония премиерът Бойко Борисов. „Догодина ще имаме готовност да направим всичко възможно, за да има и училище в това прекрасно място, стига да има достатъчно деца, които да останат да живеят в селото. Въздухът тук вече е чист и както жителите пожелаха, изграждането на АМ „Хемус” няма да им попречи.”, съобщи министър-председателят. Според кмета на София Йорданка Фандъкова, в район „Кремиковци” вече са засадени повече от 3000 дървета.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg