EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първа фабрика за авиационно биогориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа фабрика за авиационно биогориво

mail17:25 | 30.05.2019прегледи 859 коментарикоментари 0


Първото предприятие за производство на устойчиво авиационно гориво ще заработи през 2022 г. в североизточния холандски град Делфзейл. Това обяви холандската авиокомпания KLM, която ще бъде основен инвеститор в мащабния проект.

Фабриката ще бъде специализирана в създаването на устойчиво авиационно гориво (SAF), био пропан-бутан (bioLPG) и нафта. За суровина ще бъдат използвани отпадъчни и остатъчни потоци, като употребявано олио за готвене, идващи предимно от индустриалните производства в региона. Първото по рода си съоръжение ще бъде построено от глобалният лидер в сферата на SAF SkyNRG и от 2022 г. ще произвежда 100 000 тона авиационно биогориво на година. 75 000 тона от него ще бъдат купувани  и използвани от KLM, като част от 10-годишен ангажимент, който авиопревозвачът поема с най-голямата инвестиция в устойчиво авиационно гориво, правена досега.

Като вторичен продукт от фабриката на годишна база ще бъдат получавани и 15 000 тона bioLPG, който ще бъде купен от другия инвеститор в начинанието – лидерът в разпространението на пропан-бутан в световен мащаб SHV Energy.

Съоръжението ще работи на устойчив водород, произвеждан с енергия от вода и вятър. Така произведеното устойчиво авиогориво ще осигури намаляване на емисиите на CO2 с поне 85% в сравнение с отделяните от изкопаемите горива. Използването на SAF ще допринесе и за значително намаляване на ултрафините прахови частици и серните емисии.

Устойчивото авиационно гориво е необходимата стъпка на търговската авиационна индустрия за намаляване на въглеродните емисии в краткосрочен план като допълнение към модернизирането на флота и повишаването на оперативната ефективност. Според  организацията Междуправителствена  експертна група по климатичните промени авиацията е отговорна за 3,5% от изменението на климата. Според експертите делът може да нарасне до 15 на сто до 2050 г., ако усилията в борбата с вредните емисии не бъдат увеличени.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg