EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Първа копка на АЕЦ "Аккую"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа копка на АЕЦ "Аккую"

mail13:33 | 03.04.2018прегледи 3605 коментарикоментари 0


В присъствието на руския президент Владимир Путин утре в Турция ще се състои церемония по полагане на основите на АЕЦ "Аккую". Кремъл потвърди за предстоящата визита на Путин на 3-4 април в мюсюлманската страна, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Когато бъде завършен проектът за атомната електрическа централа, тя ще произвежда при пълен капацитет 35 милиарда киловат часа електроенергия, които могат да покрият цялостните нужди на мегаполиса Истанбул от електричество, посочва Анадолската агенция.

АЕЦ "Аккую" ще бъде строена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата всеки.

Турски фирми ще участват с дял от 35-40 на сто в проекта, който според изчисленията ще има добавена стойност върху националната икономика на Турция от порядъка на 6-8 милиарда долара.

Централата ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция от електричество и ще осигури постоянна заетост за 3500 души.

Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година.

Междуправителственото споразумение за изграждане на АЕЦ "Аккую" бе подписано от Турция и Русия през 2010 г., напомня Анадолската агенция.


Тагове: копка, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg