EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пълзи вносна инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пълзи вносна инфлация

mail12:00 | 24.01.2011прегледи 2739 коментарикоментари 0


Милена Шиякова
Инфлацията расте, но завишението на стойностите не е породено от увеличено потребителско търсене. Това дава основание на икономистите категорично да отрекат тезата, че увеличените цени са индикатор за излизане от кризата. Прогнозата за настоящата година не е оптимистична. През 2011 ще плащаме повече с по-малко пари, коментира в интервю за Economynews.bg Красимир Петкашев* – икономист в Института за пазарна икономика.
Г-н Петкашев, какво показват последните данни за инфлацията, с които разполагате?
Последните данни, с които разполагаме са от месец декември 2010 година. Те показват висока инфлация през последния месец на миналата година. Хармонизираният индекс на потребителските цени се покачва и регистрираме ръст от 4% спрямо декември 2009 година. По този показател България е на пето място в ЕС след Румъния, Естония, Гърция и Унгария.
От какво се поражда увеличението?
Причина за високите нива на инфлацията е ръстът в акцизите и цигарите и увеличението на транспортните разходи. Влияят също така и разходите за жилища – наеми, газ, отопление. Увеличението е породено изцяло от икономическата обстановка навън. През 2010 година нямаме износ, следователно България пренася увеличението на тези групи в страната.
Увеличената инфлация означава ли, че излизаме от кризата?
Ръстът може да се тълкува различно. Като има по-висока инфлация, теоретично това означава по-висока икономическа активност. За България обаче това категорично не е така. Данните за икономическия ръст и нивото на безработицата не ни дават основание да считаме, че страната се възстановява. Инфлацията у нас е привнесена отвън, не е породена от вътрешното потребление. Потреблението остава затормозено. Няма как да направим заключение, че икономическата обстановка се подобрява. Инфлацията в България не означава излизане от кризата.
Каква е прогнозата ви за 2011 година?
Нарастването на цените ще продължи и през 2011 година, и то на изпреварващи нива спрямо европейските. Не бих могъл да се ангажирам с точна прогноза в проценти, но очаквам, че нивото на инфлацията ще достигне 3 % - 3.5% на годишна база. Динамиката на инфлацията ще продължи да се определя от външните фактори. Вътрешното търсене няма да се възстанови през 2011 година.
Това означава ли по-голямо обедняване на населението?
Да. Доходите не нарастват, остават замразени и дори ще намаляват. Прогнозата не е оптимистична. Атмосферата за българския потребител ще остане критична. Ще плащаме повече с по-малко пари.
*Красимир Петкашев е икономист в ИПИ. Завършил е финанси. Работил е в дирекция „Бюджет” в МФ. Занимава се с бюджет, данъци и следи цялостната икономическа обстановка в страната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg