EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ПЧИ: Срив в САЩ, ръст в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ПЧИ: Срив в САЩ, ръст в Китай

mail11:34 | 13.07.2018прегледи 532 коментарикоментари 0


Преките чуждестранни инвестиции в американската икономика са намалели с 32%, или със 120 милиарда долара, през миналата година в сравнение с предходната. Това съобщи Бюрото за икономически анализ към министерството на търговията на Съединените щати, цитирано от ТАСС. Най-големият инвеститор през миналата година е била Канада с 66,2 милиарда долара, следвана от Великобритания - 40,9 милиарда долара, Япония - 34 милиарда долара и Франция - 23 милиарда долара. 40% от инвестициите се падат на европейските компании, се казва още в комюникето. Северна Америка остава на четвърта позиция в класацията по инвеститорска  атрактивност с подкрепа на едва 34% от инвеститорите.  Това показва проучването на консултантската компания EY. Регионът на ЦИЕ е на трета позиция с  41% след Западна Европа с 53% и Китай с 42%.

Китай успя да привлече през юни преки чуждестранни инвестиции в размер на 15,66 млрд. долара, или с 5,8% повече от година по-рано, съобщи в  Министерството на търговията, цитирано от "Уолстрий джърнъл". През първите шест месеца на годината преките чуждестранни инвестиции в страната нараснаха с 4,1% спрямо същи период на предходната година, достигайки 68,32 млрд. долара, отбеляза китайското министерство.

Трябва да се има предвид, че чуждестранните инвестиции в Китай, дошли от САЩ, възлизат на 29% от техния общ размер през периода януари - юни. Инвестициите в сектора на високите технологии, като например в телекомуникации и медицинско оборудване, продължиха да бележат висок темп на растеж през първата половина на годината, посочи Министерството на търговията.

Търговска битка със САЩ, оплакванията от чуждестранни компании относно нелоялната регулация и икономическите насрещни ветрове в самият Китай са накарали властите в Пекин да удвоят усилията си за привличане на чуждестранни инвестиции. Говорител на Министерството на търговията заяви пред репортери в четвъртък, че Пекин би желал да види американските компании да лобират сред администрацията на президента Тръмп за премахване на наказателните мита, налагани върху вноса на китайски стоки. Говорителят също така заяви, че ако продължи настояването от страна на САЩ за налагане на митнически тарифи, това ще навреди на световната икономика. Той отбеляза, че понастоящем не се водят преговори със САЩ и че ескалацията на търговските търкания зависи от това, което вършат Съединените щати.

 


Тагове: ПЧИ, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888