EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пчелари и зърнопроизводители в конфликт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пчелари и зърнопроизводители в конфликт

mail17:01 | 09.05.2019прегледи 701 коментарикоментари 0


Асоциацията на зърнопроизводителите настоява да бъде създаден Единен електронен регистър на всички производители на мед. Целта е чрез такъв регистър пчеларите да бъдат информирани при пръскане с пестициди, за да се избегнат обвиненията, че фермерите носят вина за измирането на пчели.  Зърнопроизводителите са категорично против обвиненията на пчеларите, че носят вина за високата смъртност при пчелите, причинена от пръскане на нивите, се казва в становище на организацията. Членовете на организацията спазват наредбите, редовно дават проби от ползваните препарати и уведомяват пчеларите преди пръскане. Пчеларите обаче отказват да дадат свои проби, за да докажат причините за смърт в кошерите, а и голяма част от тях не са регистрирани и няма как да бъдат открити и информирани при третиране на площите. Затова и едрите фермери настояват производителите на мед да направят своя представителна организация и да се регистрират, за да е успешен диалогът им с другите браншове.

Областният пчеларски съюз /ОПС/ в Плевен внася в Консултативния съвет по пчеларството към МЗХГ девет искания за промени в законодателството и нормативната уредба в защита на живота на пчелите от отравяния. Това заяви за БТА доц. Юлиян Станчев - председател на ОПС.
Той уточни, че лично ще аргументира проблемите пред съвета на заседанието.
Първо е изведено искането да бъде инкриминирано отравянето на пчели, като се определи за престъпление и се включи в Наказателния кодекс. Настоява се за по-високи глоби при установяване на нарушения на законите за защита на растенията и за пчеларството, и на Наредба 13 на МЗХГ, както и да се отнема правото на субсидия на стопани, които са извършили деянието. Предлага се конфискуване в полза на държавата на земеделска техника, с която е извършено престъплението, и отнемане на свидетелството за растителнозащитни мероприятия, както и изпращане на нарушителите на проверочен изпит.
Според доц. Станчев е ясно, че трябва да се въведе система за следене на движението на земеделската техника и да се повиши кадровият капацитет на службите "Растителна защита". Пчеларите от Плевенско са категорични, че при установени повторни случаи на отравяния на пчели трябва да се отнема правото за упражняване на земеделска дейност за определен период, дори завинаги, заяви председателят на областния съюз.
По груби изчисления в региона са отровени поне 5000 пчелни семейства тази пролет, каза доц. Юлиян Станчев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg