EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Путин разчита на евтиния петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин разчита на евтиния петрол

mail12:06 | 28.08.2019прегледи 662 коментарикоментари 0


Цените на петрола може и да се възстановяват, но руският президент Владимир Путин предпочита да има вариант за всяка ситуация, залагайки на бюджет, който балансира при най-ниската цена на петрола от над десетилетие насам.

„Путин се придържа към стегнатата финансова политика, притеснен от възможността за нови санкции и повтаряне на 2009 г., когато брутният вътрешен продукт се сви с близо 8%“, заяви Владимир Михлашевски, стратег към Danske Bank A/S, пред Bloomberg, предава investor.bg.

Бюджетът за тази година ще е балансиран при цена на „черното злато“ от 49,20 долара за барел суров петрол, добиван в Урал. Това е и най-ниската задавана цена от над десетилетие насам, посочва Александра Суслина, бюджетен експерт към руската консултантска компания Economic Expert Group, която често съветва и правителството.

Това поставя Русия на дъното на класацията сред останалите държави производителки по този показател.

Досега тази година стойността беше дори под 42 долара за барел на фона на увеличени данъци, но и по-бавно отпускане на планираните правителствени разходи, посочва Кирил Тремасов, бивш служител на министерството на икономиката в Москва и настоящ директор на аналитичната компания Loko-Invest в Москва.

За първите седем месеца на годината правителството отчита излишък от 3,4% от брутния вътрешен продукт – двойно на целта за цялата година.

Но тъмната страна на фискалната предпазливост на Путин е отслабването на икономическия ръст, който спадна до 0,7% през първата половина на годината, под скромната цел на Москва от 1,3% за цялата година.

„Никой не отрича, че Русия постави като приоритет дългосрочната фискална стабилност пред стимулирането на икономиката. Но налице е признак, че властите се готвят да разхлабят позицията си, за да стимулират растежа. Бъркането в петролните спестявания изглеждаше немислимо допреди едва няколко месеца, а сега е твърде възможно“, посочва Скот Джонсън, икономист на Bloomberg Economics.

Според Суслина обаче увеличаването на държавните разходи няма да има голям ефект. „Така се случва в Русия, че парите, предназначени за стимулиране на икономическия ръст, не водят до какъвто и да е било растеж“, посочва тя пред Bloomberg.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg