EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Путин пристигна в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин пристигна в Турция

mail20:47 | 03.04.2018прегледи 4063 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган участваха чрез видеоконферентна връзка в церемонията, с която бяха положени основите на първата турска АЕЦ, предаде Анадолската агенция.
Путин пристигна по-рано днес на двудневно посещение в Турция за събитието и бе приветстван от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган с официална церемония в президентския дворец в Анкара.
Руският държавен глава изрази желание първият енергоблок от общо четири, всеки с мощност от 1200 мегавата, да бъде въведен в експлоатация през 2023 г.
Бутонът, с който бе даден старт на изливането на бетона за основите на централата, бе натиснат на място от министъра на развитието Лютфи Елван. С този акт бе даден старт на строежа на централата - проект, за чието осъществяване Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение през 2010 година.
В руската делегация присъства също министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, както и много други министри и представители на енергийния сектор, посочва агенцията.
АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата.
Когато бъде завършен проектът за атомната електрическа централа, тя ще произвежда при пълен капацитет 35 милиарда киловат часа електроенергия, които могат да покрият цялостните нужди на мегаполиса Истанбул от електричество.
Турски фирми ще участват с дял от 35-40 на сто в проекта, който според изчисленията ще има добавена стойност върху националната икономика на Турция от порядъка на 6-8 милиарда долара.
Централата ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция от електричество и ще осигури постоянна заетост за 3500 души.
Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година.


Новините по-рано:

Истанбул, Спец. за БТА, Нахиде Дениз

  Днес в Турция започва очакваното от дълго време полагане на основите на първата атомна електроцентрала на страната  - Мерсин Аккую, която ще строи Русия.
  За събитието на посещение в Турция пристига президентът на Руската федерация Владимир Путин по покана на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Това ще бъде и първото задгранично пътуване на Путин, след като отново бе избран за президент миналия месец.
  Путин ще пристигне в около 15 часа местно/българско време. Той ще бъде посрещнат с военни почести в президентския дворец Бештепе в Анкара от Ердоган.
  След това Путин и Ердоган ще отлетят заедно за окръг Мерсин, Южна Турция, където ще участват заедно в церемонията по полагането на първата копка на турската атомна електроцентрала.
  В Анкара двамата лидери се предвижда да обсъдят в разговор насаме актуалните и регионалните проблеми, както и въпроси на двустранното сътрудничество.
  Специално внимание се предвижда да бъде отделено на Сирия, според турските източници.
  Енергийните проблеми също ще бъдат предмет на обсъждане, в това число и актуалният проект за природен газ Турски поток.
  Турски медии цитираха руския министър на енергетиката Александър Новак, по думите на когото "много е важно това, че в Южна Европа проявяват интерес към изграждането на второ трасе на Турски поток. Обсъждаме различни варианти през Италия, Гърция, България, Сърбия, Унгария и Австрия, в контакт сме и с Европейската комисия. Смятам, че ще бъде избран най-оптималният вариант за трансфера на природен газ към Европа".
    Владимир Путин и Ердоган ще участват в заседанието на Висшия съвет за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия.
   След заседанието Путин и Ердоган ще дадат съвместна пресконференция.
  Стремежът на Турция да има собствена атомна електроцентрала датира от 1955 г. В годините на Студената война съседните на Турция социалистически държави изградиха свои ядрени централи, но Турция не успя. Дълги години отнеха и споровете за или против изграждането атомни съоръжения в Турция предвид рисковете от земетръси.
  Едва през 2010 г. след дълги преговори бяха подписани договорите с руската страна за изграждането на Аккую-Мерсин за около 22 млрд. долара по модела "построй - експлоатирай - предай".
  По време на кризата заради свалянето на руския бомбардировач от турски изтребители край Сирия и тоталната блокада, въведена от Путин спрямо Турция, единствено проектът за Аккую остана незасегнат и изпълнението му продължи.
  В навечерието на днешната визита на Путин Турската агенция по атомна енергетика издаде лиценз за строителството на първия реактор на АЕЦ Аккую.
  Твърди се, че турската Аккую ще бъде по модела на руската атомна електроцентрала във Воронеж.
  Предвижда се строителството на Аккую и пускът на първия етап да стане до 2023 г., когато ще се навършат 100 години от обявяването на Турция за парламентарна светска република от Мустафа Кемал Ататюрк.
   Първата турска атомна електроцентрала се планира да задоволява 10 на сто от електропотреблението на страната.
  Турското правителство проектира строителството на още две атомни централи.


Тагове: Путин, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg