EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Путин отчаяно търси инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин отчаяно търси инвестиции

mail15:15 | 17.06.2013прегледи 469 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин, който е изправен пред проблема със забавянето на растежа в страната, очерта днес основните линии на мерките, предназначени за стимулиране на инвестициите в трудния бюджетен контекст, предаде Франс прес. "За решаване на социалните проблеми нямаме по-ефикасно средство от това да се гарантира икономически растеж. Увеличаването на социалните разходи без те да са гарантирани от икономическия растеж ще доведе до безизходица", изтъкна Путин на заседание в Кремъл, посветено на бюджетната политика. На заседанието той призова да се подпомагат инвестициите, по-специално с благоприятни данъчни условия. "Трябва да създадем условия, които да направят по-атрактивни инвестициите в Русия, вместо да се крият пари по островите и да се харчи за луксозни придобивки", обясни президентът.
Путин поиска правителството да приложи още тази година механизми, позволяващи да се финансират инфраструктурни проекти, като се ограничават рисковете за бюджета.
Освен това той нареди на правителството да създаде банка, която да финансира инфраструктурни проекти, както и да се адаптира законодателството, за да се стимулират публично-частните партньорство, така че да се ограничи делът на влаганите държавни средства.
Федералният бюджет приключи годината с дефицит от 0,06 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), но този резултат е постигнат благодарение на приходите, свързани с изкопаемите течни горива. Цените на петрола обаче се понижиха през последните месеци. Нетното забавяне на растежа през последните месеци може да се изрази също в спад на приходите, предупреди министърът на финансите Антон Силуанов. Той призова за активизиране на приватизациите или да се премахнат неефикасните данъчни облекчения.

Руското правителство трябва до три месеца да завърши разработването на бюджетна стратегия до 2030 година, заяви Владимир Путин, цитиран от Лента.ру. Трябва да бъдат доразработени и държавни програми, свързани с наличните бюджетни ресурси, отбеляза президентът в бюджетното си послание. Сред първостепенните задачи на правителството е стимулирането на икономическия растеж на страната, тъй като то е най-ефективният начин за разрешаване на социалните въпроси. За
ускоряване на темпа на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) трябва да бъде увеличена ефективността на бюджетната политика, да бъдат проведени структурни реформи в социалната сфера и да се обърне внимание на целенасочеността на социалната подкрепа.
Бюджетното послание на руския президент е ориентир за бюджетната политика, тъй като то е основа за разработването на главните насоки на руския бюджет за идните няколко години, отбелязва Лента.ру.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg