EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин: Криптовалутите носят рискове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин: Криптовалутите носят рискове

mail11:31 | 13.10.2017прегледи 9383 коментарикоментари 0


Използването на криптовалути носи сериозни рискове, които включват прането на пари, избягването на данъци и финансирането на тероризма, обяви руският президент Владимир Путин в Сочи, съобщава  Блумбърг. В тази връзка Владимир Путин призова за по-голям регулация и каза, че Русия трябва да се консултира с други държави при разработването на правила в тази посока. Той обаче предупреди, че също така е важно да не се поставят прекалено сериозни бариери, допълва Булмбърг.

На отделна конференция в Москва първият подуправител на Руската централна банка Сергей Швецов пък заяви, че инвеститорите трябва да бъдат защитени от "съмнителните" криптовалути. Ние не можем да дадем директен и лесен достъп до такива "съмнителни" финансови инструменти на инвеститорите на дребно, посочи Швецов, цитиран от Ройтерс. Той също така определи високите рискове, свързани с биткойн, като един вид „пирамидална схема“.

Свидетели сме как за доста кратко време биткойнът постепенно се превърна в актив, придобиван с цел получаване на висока доходност, което означава, че има признаци за "финансова пирамида, казва Швецов, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Подуправителят на Централната банка също така сигнализира, че Русия може да блокира достъпа до уебсайтове за търговия, които предлагат криптовалути като биткойн.

Независимо от суровия език обаче Русия едва ли ще забрани изцяло търговията с биткойн и с останалите виртуалните валути, както преди време направиха властите в Китай.

Няма смисъл да забраним напълно подобна търговия, необходимо е да я регулираме, заяви през миналия месец руският финансов министър Антон Силуанов./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg