EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Путин: Има мирно споразумение за Сирия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин: Има мирно споразумение за Сирия

mail07:10 | 30.12.2016прегледи 2963 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин каза, че са постигнати договорености за прекратяване на огъня в Сирия и готовност за започване на мирни преговори, предаде ТАСС.
"Току-що пристигна съобщение, че днес преди няколко часа е станало събитие, което ние не просто дълго чакахме, а усилено работихме за неговото приближаване. Подписани са три документа. Първият документ е между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирийската арабска република. Вторият документ е комплект от мерки за контрол на режима за прекратяване на огъня. А третият документ е заявление за готовност за започване на мирни преговори за сирийско уреждане", каза Путин на среща с министрите на външните работи и отбраната.
По думите му договореностите за Сирия са крехки и изискват особено внимание и търпение.
"Всички постигнати договорености, както ние с вас прекрасно разбираме, са доста крехки. Те изискват особено внимание и търпение, професионален подход към тези въпроси и постоянен контакт с нашите партньори", заяви той на срещата.
Путин каза, че Русия и Турция ще бъдат гаранти на примирието, което трябва да влезе в сила в полунощ. По думите му то ще бъде последвано от мирни преговори между правителството на сирийския президент Башар Асад и опозицията, а сирийските страни в конфликта ще участват в мирни преговори в Казахстан, посочва Асошиейтед прес.
Сирийската армия заяви, че се е съгласила за прекратяване на огъня, което да обхване цяла Сирия от полунощ, съобщи сирисйката държавна агенция САНА.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че примирието ще се отнася за 62 000 опозиционни бойци в Сирия. По думите му руското министерство на отбраната е подготвило гореща линия с Турция за наблюдение на прекратяването на огъня, предаде ДПА.
"Министерството на отбраната подготви гореща линия за поддържане на взаимодействие с турската страна, която заедно с Русия е гарант за спазването на режима на прекратяване на огъня и на постигнатите договорености", заяви той.
Руският външен министър Сергей Лавров каза, че правителството на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде приветствано да се присъедини към сирийския мирен процес след встъпването му в длъжност, отбелязва Ройтерс.
Путин заяви, че Русия ще намали военното си присъствие в Сирия, но не уточни колко военнослужещи и оръжия ще бъдат изтеглени. По думите му Русия ще продължи "да се бори с международния тероризъм в Сирия" и да подкрепя армията на Асад. Путин каза, че руската армия ще запази присъствието си във военновъздушната база в крайбрежната сирийска провинция Латакия и във военноморския обект в сирийското пристанище Тартус.
Шойгу потвърди, че прекратяването на огъня в Сирия ще влезе в сила в полунощ на 30 декември.
По думите му примирието няма да важи за "Ислямска държава", "Джебхат ан нусра" и всички други терористични групировки.
Лавров каза, че се надява към преговорите за Сирия в Астана да се присъедини Египет, а по-нататък и Саудитска Арабия, Катар, Йордания и Ирак.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg