EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин закри ЕврАзИО и откри ЕАИС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин закри ЕврАзИО и откри ЕАИС

mail12:00 | 10.10.2014прегледи 1477 коментарикоментари 0


Евразийската икономическа общност (ЕврАзИО) днес официално ще спре да съществува, информира ТАСС. Членове на обединението са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан. То е създадено преди 14 години - на 10 октомври 2000 година. Евразийската икономическа общност ще прекрати съществуването си на днешната среща на върха в Минск, където лидерите на тези страни, включително руският президент Владимир Путин, ще обсъдят перспективите за по-нататъшна интеграция.
Външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков уточни, че Евразийската икономическа общност спира дейността си, тъй като от 1 януари 2015 година започва да функционира Евразийският икономически съюз (ЕАИС), в който влизат Русия, Беларус и Казахстан. Киргизстан и Армения обявиха намерения за присъединяване към съюза, като са одобрени съответните "пътни карти".
Освен това днес на среща на Висшия евразийски икономически съвет - орган на съюза, в който влизат държавните ръководители - ще бъдат обсъдени актуални въпроси в сферата на търговията на стоки и услуги, движението на капитали и работна сила, както и финансово-организационни и технически аспекти, свързани с началото на функционирането на Евразийския икономически съюз.
Ще бъде подписан и договор за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз, за да може от 1 януари 2015 година Ереван да стане пълноправен член на съюза. Друга важна тема ще бъдат последиците от асоциирането на Украйна към ЕС.
Ще се състоят и срещи на държавните ръководители на страните от Общността на независимите държави (ОНД), на които ще се обсъжда сътрудничеството в икономическата, хуманитарна и правоохранителната сфера.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg