EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин бесен на четирима олигарси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин бесен на четирима олигарси

mail15:50 | 24.02.2010прегледи 1293 коментарикоментари 0


Премиерът на Русия Владимир Путин заплаши, че ще наложи сериозни глоби на някои от водещите магнати в страната заради това, че не инвестират достатъчно в енергийния сектор, съобщава Reuters.
Типично в свой стил Путин, който не веднъж е критикувал руския бизнес елит, заяви, че е недоволен конкретно от четирима олигарси - Владимир Потанин, Леонид Лебедев, Михаил Прохоров и Виктор Векселберг.
Ако те не изпълнят обещанията си, поети преди кризата, когато държавата се съгласи да купи активи на енергийни компании, на споменатите олигарси ще им бъдат наложени не просто глоби, а ще им бъде и забранено да продават електроенергия на пазарни цени, допълва изданието.
Путин отбеляза още, че държавните компании и чуждестранните такива като Enel, Eon и Fortum спазват задълженията си. „Междувременно родните инвеститори избягаха,” коментира по време на енергийна среща в Сибир руският премиер.
„По време на кризата ние направихме всичко, за да ви подкрепим. Кризата сега отминава и затова ви призовавам да изпълните задълженията си,” продължи още премиерът на Русия. Той не просто спомена конкретни имана на олигарси, но отдели специално време да предостави конкретни данни за тяхното състояние и допуснати грешки.
Енергийните предприятия в най- големия производител на електроенергия в света бяха почти изцяло приватизирани през изминалото десетилетие с цел да привлекат нови средства в индустрията, а като резултат -  и в икономиката.
Инвестирането в енергетиката стана особено критично през януари, когато потреблението на енергия достигна нивото от преди кризата 103 млрд. MW в резултат на студеното време.
Путин заяви, че от планирани за изграждане 100 електроцентрали, се работи по едва 38 проекта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg