EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Птицевъдите в Полша под натиск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Птицевъдите в Полша под натиск

mail08:35 | 02.09.2021прегледи 806 коментарикоментари 0


Птицевъдната индустрия в Полша е под натиск, тъй като рентабилността бързо намалява. В продължение на месец и половина цените на домашните птици за клане падат и рентабилността е под въпрос, тъй като цените на фуражите стават все по -високи. Националната камара на птицевъдството и производителите на фуражи прогнозира, че положението на пилешките бройлери ще продължи да се влошава, а изкупните цени ще намаляват динамично.

"След няколко първи месеца от годината, белязани от оптимизъм за птицевъдната индустрия, имаме по -лош период. Източниците на това влошаване могат да се видят във външната търговия, провеждана от ЕС като цяло. На първо място, цените на вноса на домашни птици от трети страни са спаднали драстично. Това означава, че полският износ за Европа също трябва да понижи цените, защото се конкурираме за същия пазарен сегмент “, обясни Катажина Гавронска, директор на Националната камара на птицевъдството и фуражните производители (KIPDiP) за Списание Portalspozywczy.

Великобритания е загубила апетит към полските птици

Преди Brexit Великобритания беше вторият по големина пазар за полски птичи продукти. През 2020 г. Полша изнася 134 500 тона птиче месо за Обединеното кралство на стойност близо 1,44 милиарда злоти (316 милиона евро). Делът на Обединеното кралство в общия износ на птиче месо от Полша е почти 14%. В момента пазарът на птици във Великобритания се оспорва от Украйна и Бразилия, като южноамериканските производители увеличават доставките си до Великобритания с 39% през последните няколко месеца.

Междувременно износът на домашни птици от ЕС намалява в сравнение с миналата година, което също е лоша новина за полските производители на домашни птици. Половината от птичето производство в Полша се изнася, а 80% от изнесените обеми се транспортират до пазара на ЕС.

Най -вероятният сценарий за следващите няколко седмици на пазара за закупуване на бройлери и търговията с пилешко месо е системното влошаване на положението на развъдчиците и кланиците. Вината за това състояние на нещата - освен проблемите, свързани с текущите събития в Европейския съюз - ще бъде и на сезонните фактори, които традиционно не благоприятстват индустрията по това време на годината.

В анализите на Националната камара на птицевъдите и фуражите има резерва, че прогнозите за бъдещето може да не се сбъднат, ако в света избухне нова вълна от пандемията COVID-19. Интересното е, че KIPDiP вярва, че епидемията от SARS-Cov-2 е много по-разрушително събитие за полските птици, отколкото птичи грип, обобщава докладът.

източник:www.euromeatnews.com/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg