EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прочути френски данъчни бегълци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прочути френски данъчни бегълци

mail17:15 | 10.09.2012прегледи 694 коментарикоментари 0


През уикенда Бернар Арно, най-богатият французин и ръководител на компанията LVMH, която притежава правата върху луксозните марки Луи Вюитон и Булгари, поиска белгийско гражданство. Той уточни, че не го прави, за да избегне френското данъчно облагане, а заради важен за него проект, който ще бъде улеснен, ако той стане белгийски гражданин. Много известни и богати французи в последните години се устройват в Белгия и Швейцария, официално водени от едни причини, а неофициално заради данъчното облагане, посочва в днешното си електронно издание в. "Фигаро". Феноменът се нарича данъчно бягство, отбелязва вестникът. Преди Арно към Белгия се отправиха кланът Мьоние, собственик на веригата магазини Carrefour, и Бернар Дарти, основателят на едноименната верига от магазини.
В Белгия се подслони и актрисата Еманюел Беар. Официалният претекст бе, че там живеела майка й и че самата тя се е омъжила в Белгия през 2008 година.

Колегата й Даниел Отьой също избра да живее в Белгия, както и драматургът и писател Ерик-Еманюел Шмит. Повечето от "данъчните бежанци" в Белгия твърдят, че продължават да плащат данъци във Франция, но са били все пак привлечени от белгийската система за данъчно облагане. В нея няма данъци върху богатството, а данъците при наследяване на имущество са по-леки, припомня БТА.
Съседната на Франция Швейцария също е привлякла множество прочути французи. Най-известният от тях е певецът Джони Холидей. Той живее там от 2006 година в ски курорта Гщаад, в кантона Берн. Там той е облаган според данъчна система, запазена за чужденците, която има доста преимущества. Данъците се изчисляват въз основа на начина на живот (върху стойността на наема на жилището, умножена по седем), а не на базата на доходите. Това означава, че Джони Холидей, който е спечелил миналата година 6,3 милиона швейцарски франка (близо 5 милиона евро), е платил само 700 000 франка данъци (583 000 евро).
Сред артистите Ален Делон, Изабел Аджани и Шарл Азнавур също са избрали Швейцария и днес имат жителство в Женевския кантон. В цяла Швейцария през 2010 година 5445 души са се ползвали от данъчни облекчения. От тях повечето са били чужденци. Според френски адвокат между 1500 и 2000 са французи. Местното население оспорва това състояние на нещата и въпросът ще се гласува на референдум на 23 септември в кантона Берн. Ако местните решат, то там механизмът на данъчно облагане може да бъде втвърден.
Швейцария се оказа убежище и за бившата тенисистка Амели Моресмо и за настоящите тенисисти Жо-Вилфрид Цонга, Арно Клеман и Ришар Гаске. Бившият тенисист, преквалифицирал се в певец, Яник Ноа също живее в Швейцария. Неотдавна пред разследваща комисия във френския Сенат той заяви, че причините спортистите да избират Швейцария за адресна регистрация са няколко, сред които кратка спортна кариера и слабо образование, налагащи необходимостта спортистите да разполагат с повече финансови ресурси, за да може да се преориентират към нещо друго след приключване на спортната дейност. В Швейцария живеят и бившият шеф на строителната и концесионната компания Vinci Антоан Закариас, както и Никола Пюеш, главен акционер в модния гигант Hermes, Пол Дюбрюл, председател на надзорния съвет на хотелиерската верига Accor, Ерик Герлен, вицепрезидент на Christian Dior, и семейство Пежо.
В Швейцария живее и бившата шефка на L'Ore'al Линдзи Оуън-Джоунс, която се е преместила в Лугано след идването на власт на Франсоа Оланд, обещаващ да обложи със 75% най-богатите французи.

 

 


Тагове: данъци, бегълци
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1060