EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Процесът на глобализация ще се възстанови през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Процесът на глобализация ще се възстанови през 2010

mail16:00 | 31.01.2010прегледи 633 коментарикоментари 0


Проучване, оповестено в Давос от Ernst&Young  в сътрудничество с Economist Intelligence Unit  (EIU) анализира забавянето на глобализацията заради финансовата криза и последвалия икономически спад. Очакванията на анализаторите са, че процесът на глобализация ще продължи като следствие от съживяването на икономиката, прогнозирано за 2010 г. Оборотите ще бъдат по-бавни отколкото през изминалото десетилетие, прогнозират анализаторите.
За анализа „Пренаписване на картата: глобализация и променящата се бизнес среда” са използвани три проучвания като източник на информация: Индекс на глобализация, изготвен от анализаторското звено на The Economist (EIU), който измерва степента на глобализация, съпоставена с брутния вътрешен продукт на 60 държави; Интернет анкета сред 520 старши ръководители в целия свят в края на 2009 и програма от задълбочени интервюта с 30 старши ръководители и експерти. 
Индексът на глобализация обхваща периода 1995 – 2013 и дава представа за това как предпоставките за глобализация са еволюирали във времето и как ще продължат да се променят в бъдеще. Индексът се базира на 5 критерия: откритост към търговия, движение на капитали, обмен на информация и идеи, мобилност на работната ръка и интеграция. Тежестта на всеки един от критериите бе потвърдена от бизнес ръководителите, участвали в проучването.

 

Глобализацията и икономическият растеж

Джеймс Търли, главен изпълнителен директор на Ernst&Young , коментира: „Не е изненада, че дългосрочната тенденция за растяща глобализация спря през последните 2 години. Причината е глобалната икономическа криза, накарала държавите и корпорациите да намалят разходите си, докато рецесията не отмине.”
Индексът измерва относителното ниво на ангажираност на дадена държава в световната икономика. Не се измерва абсолютното или относително въздействие на тази страна върху световната търговия или икономика. Това обяснява защо държави, които притежават големи вътрешни пазари – като Китай, Индия и САЩ, се нареждат по средата на класацията. Малки държави, които силно зависят от износа и международната търговия – като Сингапур и Ирландия, са на върха. По-затворените страни – като Иран и Венецуела – са в дъното на таблицата.
Много от държавите, които водеха класацията по този индекс през 90-те години на миналия век, продължават да са начело. Значителните изменения са при развиващите се икономики и засягат втората половина на класацията.
Джон Фераро, оперативен директор в Ernst&Young коментира: „Въпреки че индексът поставя под въпрос значението на глобализацията на дадена страна за икономическото й развитие, то той ясно показва, че всички развиващи се пазари се глобализират все повече. Аналогично, контрастът между 2010 и 1995 е още по-показателен за по-малки държави като Южна Корея и тези от Югоизточна Европа – Румъния например. И двете отбелязват значителен напредък през последните 15 години.

 

Какво означава това за бизнеса?
Временният застой в тенденцията за все по-увеличаваща се глобализация от последните 2 години не води до сериозен застой в бизнеса. Компании, базирани в развиващите се пазари, се стремят да се конкурират с установени корпорации от развитите страни. Тази конкуренция се забелязва не само на развиващи се пазари, но и все повече и повече на западните пазари.
Търли поясни, че за да бъдат победители в дългосрочен план в този нов глобализиран свят, компаниите трябва да преосмислят много от аспектите на своята стратегия – от привличането на капитал до източника на продуктите. Колкото повече компаниите задълбочават и разширяват присъствието си на международните пазари, толкова повече се увеличава и нуждата от културно разнообразие в ръководните екипи.”
За да увеличи ползите от присъствието на международния пазар, бизнесът ще трябва да предприема съгласувани усилия за ангажиране на правителствени и други лица с политически правомощия върху проблеми от световен мащаб – като протекционизъм, търговия и регулация.
Както Търли казва в заключение: „Харесва ли ви или не, глобализацията е тук и ще остане тук, задълбочавайки се в дългосрочен план. Може да е болезнено, но обменът на идеи, култура, хора и капитал е вечна движеща сила, която ще доведе до икономически растеж в  много страни по света.

 

Индекс на глобализация 2009
1 Сингапур
2 Хонконг (SAR)
3 Ирландия
4 Белгия
5 Швеция
6 Дания
7 Швейцария
8 Холандия
9 Израел
10 Финландия
11 Тайван
12 Австрия
13 Унгария
14 Канада
15 Великобритания
16 Германия
17 Норвегия
18 Чешка Република
19 Франция
20 Австралия
21 Испания
22 Нова Зеландия
23 Словакия
24 САЩ
25 Южна Корея
26 Португалия
27 Чили
28 България

29 Полша
30 Румъния
31 Италия
32 Гърция
33 Малайзия
34 Саудитска Арабия
35 Филипините
36 Виетнам
37 Япония
38 Тайланд
39 Мексико
40 Китай
41 Украйна
42 Шри Ланка
43 Египет
44 Колумбия
45 Перу
46 Индия
47 Бразилия
48 Аржентина
49 Турция
50 ЮАР
51 Пакистан
52 Казахстан
53 Азербайджан
54 Еквадор
55 Русия
56 Индонезия
57 Нигерия
58 Алжир
59 Венецуела
60 Иран
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159