EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Процедури по ОП "Конкурентоспособност" за 70 млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Процедури по ОП "Конкурентоспособност" за 70 млн. евро

mail10:20 | 17.10.2011прегледи 546 коментарикоментари 0


Министерството на икономиката, енергетиката и туризма стартира обществено обсъждане на проектонасоките за кандидатстване и пакета документи към тях по процедурите за "Инвестиции в зелена индустрия" и "Подкрепа за научноизследователската и развойна дейност на българските предприятия" по Оперативна програма "Конкурентоспособност". По процедурата за инвестиции в зелена индустрия българските предприятия могат да получат безвъзмездна финансова помощ на стойност 40 млн. евро. Научноизследователската и развойната дейност във фирмите се подкрепя с финансиране от ОП Конкурентоспособност с 30 млн. евро. Двете процедури подкрепят усилията на МИЕТ за създаване на условия за устойчив растеж, базиран на развитие на отрасли с висока добавена стойност, които гарантират повишаване на конкурентоспособността на икономиката и жизнения стандарт на хората, каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. Тази перспектива се вписва изцяло в стратегията на ЕС 2020 за развитие на икономика, базирана на знанието и устойчив растеж с грижа към околната среда. Документацията за двете нови процедури може да се види на сайта на ОП "Конкурентоспособност" – www.opcompetitiveness.bg.
Коментари по документацията за инвестиции в зелена индустрия могат да се изпращат до 24 октомври 2011 г вкл., а за научноизследователската и развойна дейност в предприятията – до 21 октомври включително. Писмените становища ще се приемат на електронен адрес public.consultation@mee.government.bg.
Чрез помощта за инвестиции в зелена индустрия българските големи предприятия ще бъдат насърчени да внедряват технологии, свързани с опазването на околната среда, ефективно използване на отпадъчните продукти и намаляването на енергоемкостта на производството. Това е ключов фактор за повишаване на тяхната конкурентоспособност. Основна цел на процедурата за подкрепа на научноизследователската и развойната дейност в предприятията е да насърчи пазарната реализация на успешни изследователски и развойни проекти на българските компании в партньорство с научни организации и университети. Това партньорство трябва да доведе до усъвършенстване на съществуващи или внедряване на нови иновативни продукти. Това са две от последните схеми, които предстои да бъдат отворени по програмата до края на тази година. МИЕТ планира до първите месеци на 2012 г. да бъде отворен за договаряне целият финансов ресурс на програмата, което ще осигури възможност за максимално усвояване на средствата до края на програмния период.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg