EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Процедури за 1.3 млрд.лв. отваря ОПОС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Процедури за 1.3 млрд.лв. отваря ОПОС

mail18:15 | 06.06.2016прегледи 1035 коментарикоментари 0


 По ОПОС 2014-2020 общините ще могат да разчитат близо 1,3 млрд. лв. за проекти в областта на водите, ефективното управление на отпадъците, биоразнообразието, подобряването на качеството на атмосферния въздух и превенциятата от наводнения и свлачища, коментира на среща с кметове от Северен Централен район екоминистър Ивелина Василева .

Общините ще могат да подават проекти за финансиране и по още два финансови инструмента - Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, с ресурс от 61 милиона лева и за 15 милиона лева от Националния доверителен екофонд, посочи министър Василева.
По думите й приоритетни през този период ще бъдат проектите, които ще се реализират в секторите "Води" и "Отпадъци". Целта е да бъдат поощрени разработки, които надграждат вече съществуващите системи.
Предвидени са 350 милиона лева за изграждане на компостиращи инсталации, тъй като голям процент от общините имат проблеми с биоразградимите отпадъци, посочи тя.
Според Василева общините предлагат интересни идеи за реализация на проекти, свързани с чистота на въздуха, сред тях са подмяна на горивни инсталации, осигуряване на филтри за комините на еднофамилни жилища, които се отопляват с твърдо гориво, както и за филтриращи системи за автомобилите срещу вредните емисии, а средствата в програмата за такива проекти са 115 милиона лева.
През първия програмен период в Северния централен район за планиране са  изпълнени 80 проекта на стойност 552 млн. лв. Проектите по ОПОС са 47, по ПУДООС – 14 и по НДЕФ – два.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg