EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ПРОФОН разпредели 3.5 млн. лева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ПРОФОН разпредели 3.5 млн. лева

mail13:45 | 17.07.2012прегледи 576 коментарикоментари 0


Днес ПРОФОН обявява поредното успешно разпределение на събраните възнаграждения за използване на музика към правоносителите, които представлява – продуценти на звукозаписи и музикално видео и артисти-изпълнители от страната и чужбина. Общо разпределената сума е над 3,5 млн. лева, от които 3 357 856 лв. са от възнаграждения, съотносими към 2010 г., а близо 149 000 лв. са допълнително събраните и разпределени суми за 2009 г. (разпределение, което приключи през изминалата година). Съгласно Правилника за разпределение на дружеството, всички постъпили средства се разпределят в максимално съответствие с отчетеното използване за всяка от съответните години.

Разпределената сума за 2010 г. е формирана от близо 2,7 млн. лв. идентифицируеми приходи, за които има постъпили точни отчети от електронните медии и Интернет-излъчване – симулкастинг и уебкастинг. Тези средства прецизно следват правоносителите, чиято музика е звучала в българския ефир. ПРОФОН отчита със задоволство повишаване на обема и качеството на постъпилите отчети от електронните медии, което позволява извършването на разпределение в унисон с най-добрите европейски практики, а именно – разпределението да отразява реалното използване и да насочва събраните възнаграждения към тези правоносители, чиято музика е била активно излъчвана и предавана в радио- и телевизионния ефир. „Успешното разпределение на възнагражденията за 2010 г. е в значителна степен резултат и от подобреното взаимодействие между ползвателите – доставчици на радио услуги и ПРОФОН, което се основава на ефективното изпълнение на Рамковото споразумение между АБРО и ПРОФОН от април 2011 г.“, счита Изпълнителният директор на ПРОФОН, г-жа Ина Килева. „Надяваме се, че и новото рамково споразумение, подписано в средата на юни т.г., ще има същия добър ефект.“
Неидентифицируемите приходи от възнаграждения за 2010 г. са в размер над 680 000 лв. и се формират основно от приходи от публично изпълнение – постъпили плащания от хотели, ресторанти, магазини и други обекти, използващи музиката за повишаване качеството на своите услуги. Наблюдава се сериозен ръст в дела на тези приходи, които през 2010 г. бележат ръст от 40%, в съпоставка с предходното разпределение.
Съгласно решение на Общото събрание на дружеството, част от приходите от публично изпълнение вече се разпределят на база отчетите на Българското национално радио, а не както преди – на база „усреднен еърплей“. Това гарантира по-справедливото третиране на българската музика, която често е предпочитана в редица заведения. Новите правила за разпределение на приходите от тези източници позволяват българските продуценти и артисти да получат по-справедлива част от тях. Като обществена медия, БНР, със своите национални и регионални програми, остава сред медиите с най-висок процент (над 35%) присъствие на български музикален репертоар и е естествен коректив в доминирания от международен мейнстрийм български ефир.
Съгласно Правилата за разпределение общата сума от над 3,5 млн. лева се поделя между двете категории правоносители, чиито права се представляват от ПРОФОН в съотношение 49% за артистите-изпълнители и 51% - за музикалните продуценти. Това съотношение отразява равната подялба на постъпилите възнаграждения за звукозаписи между изпълнители и продуценти и подялбата в съотношение 25% за изпълнители и 75% за продуценти по отношение на музикалното видео.
ПРОФОН отправя покана към правоносителите от тези две категории – членове и нечленове да се свържат с администрацията на дружеството за получаване на индивидуализирана информация, свързана с поредното разпределение, както и за оформяне на документацията по изплащане на дължимите възнаграждения, ако има такива в съответствие с отчетеното използване.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg