EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Професията "Електротехник" дефицитна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Професията "Електротехник" дефицитна

mail10:03 | 19.05.2017прегледи 926 коментарикоментари 0


45 хиляди служители очакват да наемат на работа фирмите у нас, които са в сферата на машиностроенето, електротехниката , транспорта и здравеопазването. Сред най-дефицитните се оказва професията електротехник. Неслучайно в професионалната гимназия по електротехника в Русе миналата година е имало нулев прием по специалността. За сметка на това се увеличава интересът към компютърните специалности.

Представителите на русенски фирми от електротехническия сектор са принудени да търсят кадри директно в гимназията по електротехника, като предлагат стартова заплата на току-що завършилите ученици от 800 лева. Въпреки това желаещи няма. Дори не е ясно дали тази година в училището ще бъде сформирана такава паралелка.

Надежда Русева - директор на Гимназия по електротехника - Русе
„Самите фирми предлагат много изгодни и привлекателни условия. Реализацията е напълно гарантирана на тези, които се дипломират. Поради факта, че е свързано с известни усилия и ангажираност, самите родители и самите ученици не желаят за се занимават с професията, като такава.”

Инженер Валентин Даскалов е завършил гимназията по електротехника преди повече от 30 години и не съжалява, че работи в тази сфера. Според него причината за отлива на младите от професията е, че търсят не толкова трудоемка работа.

Инж. Валентин Даскалов
„Възможно най-лесното е да натискаш копчетата на клавиатурата. С каквато и програма да се занимаваш на компютъра това е много по-леко. Няма физическо усилие, но се иска значително интелектуално усилие.”

Докато при един електротехник от специалност Силнотокова електротехника работата е не само трудна, но и опасна.

Инж. Валентин Даскалов
„Представете си, например при минус 20 градуса да търсиш да поправите електропровод.”

Другата изчезваща специалност е на асансьорните техници. Последният випуск в Русе е бил през 2010-а.

Източник: БНТ2-Русе


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg