EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проучване:В четири сфери има развитие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване:В четири сфери има развитие

mail13:19 | 03.06.2015прегледи 1037 коментарикоментари 0


В повечето сфери на обществения живот все още не е настъпила очакваната положителна
промяна, коментират от агенция "Екзакта" данните си от майското национално представително проучване, направено от 20 до 27 май сред 1000 души.
В четири сфери обаче хората забелязват положителни промени. На първо място 41% от българите поставят сферата на усвояване на средствата по еврофондовете на ЕС.
38% /предимно високообразовани и трудовоактивни българи/ твърдят, че има видимо развитие в сферата на комуникациите, а едва 16% отричат това да е вярно.
Според 36% /също главно високообразовани и трудовоактивни българи/, има напредък в сферата на транспорта, а 26% не са съгласни.
Регионалното развитие е четвъртата сфера, в която българите виждат напредък - 30% от отговорилите положително са млади и високообразовани жители на големите градове. 28% са убедени, че тенденцията е обратната. Най-често българите не виждат значими промени, нито положителни, нито отрицателни, в сферата на вътрешния ред и
сигурността, по отношение на опазването на околната среда, както и в сферата на културата.
Две трети от анкетираните твърдят, че се влошава общото благосъстояние на хората. Малко над половината интервюирани посочват, че негативните тенденции вземат връх над позитивните в
сферата на финансите, в сферата на енергетиката, в сферата на икономиката, в сферата на здравеопазването и в сферата на правосъдието.
Според 19% от анкетираните в майското изследване, законодателната дейност на българското Народно събрание през изминалия месец се доближава до важните теми на деня. Три пъти
повече са обаче тези, според които законодателната дейност на парламента се отдалечава от дневния ред на обикновените хора - 56 на сто.70 на сто от хората, които не одобряват работата на
парламента са на мнение, че законодателната му дейност остава встрани от проблемите на деня.
Малко по-оптимистично звучат оценките за работата на кабинета. Правителството работи "в крачка" с актуалните обществени проблеми според 27 процента от българите. Почти двойно повече - 53 на сто, са преценяващите, че кабинетът се отдалечава от важните за хората теми на деня, показват данните.
Ако изборите се провеждаха на 27 май, със сигурност в следващия парламент биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ, а към момента запазват шансовете си за присъствие в следващото Народно събрание както "Атака", така и АБВ.
ГЕРБ е първа политическа сила с 24,5 на сто, а БСП - втора с 14,4 на сто. Електоралната тежест на ДПС в края на май е 7,3 процента, а на РБ - 6,2 на сто. Следват ПФ с 5,1 на сто, Атака с
3,4 на сто и АБВ с 2,8 на сто от всички анкетирани.
Политическата подкрепа за ГЕРБ е по-висока сред хората на възраст между 50 и 59 години и сред високообразованите респонденти. Най-нисък е електоралният дял на ГЕРБ сред нискообразованите и сред ромите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg