EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проучване: Финансовата култура у нас се повишава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: Финансовата култура у нас се повишава

mail08:15 | 27.04.2022прегледи 737 коментарикоментари 0


Финансовата култура на българите се повишава и хората управляват все по-разумно личните си финанси. Доказателство за това е фактът, че в периода юли-декември 2021 г. 51% от хората са покривали използваната сума по кредитните си карти, съобщава БНП Париба Лични Финанси в България, в рамките на гратисния период и така са избягвали плащането на лихва.

Тенденцията за все по-разумно използване на кредитни карти се доказва и от ръста на използването на картите на ПОС терминали. Делът на плащанията на ПОС достигна 73%, а в периода юли-декември 2020 година беше 70%. В същото време делът на тегленията от банкомат се понижава до 18%, а година по-рано беше 22%.

Според данните на проучването на банката през второто полугодие на 2021 година средният размер на трансакциите през POS терминал е 60 лева, което е със 7 лева повече в сравнение с година по-рано. От банкомат хората теглят средно 163 лева.

Наблюдава се и ръст от 17% на броя на покупките на стоки на равни вноски в рамките на лимита на картата, което показва, че българите са в крак с все по-модерната тенденция „Купи сега, плати по-късно“ и отлагат плащанията във времето, което им позволява да запазят стандарта си на живот без да натоварват семейния си бюджет.

Това са някои от най-интересните тенденции от второто издание на проучването „Личните финанси на българина“ от БНП Париба Лични Финанси в България. То е базирано на статистическите данни за трансакциите с активни кредитни карти, издадени от банката. Проучването обхваща периода юли-декември 2021 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg