EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проучване: Влиянието на хибридната работа върху жените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: Влиянието на хибридната работа върху жените

mail14:03 | 27.02.2024прегледи 970 коментарикоментари 0


  • За повече от половината жени (53%) хибридна работа е дала възможност да кандидатстват за по-висока длъжност, като процентът нараства до 61% за жените от малцинствена група*
  • Две от всеки пет жени (44%) мислят за промяна на кариерата, която не биха обмислили без хибридна работа
  • 66% от жените споделят, че хибридната работа е открила нови възможности на работното място, които не биха имали иначе, като процентът при жени от малцинствените групи е до 73%
  • Жените от малцинствените групи съобщават за осезаемо въздействие върху кариерното израстване в резултат на хибридна работа, която ги прави по-ефективни (44%), като им дава време да участват в допълнително обучение в подкрепа на кариерата си (29%) и повишава тяхната видимост пред висшето ръководство ( 32%)

Широкото разпространение на хибридния модел на работа отвори вратата за жени от малцинствен произход да кандидатстват за ръководни позиции в своите компании, според нов доклад, публикуван преди Международния ден на жената. 

Докладът на IWG от 2024 г. Ускоряване на равенството: Жените на хибридното работно място, базиран на изследване сред повече от 1000 хибридни служителки, установи, че гъвкавостта на хибридната работа е позволила на повече от половината от тях (53%) да търсят повишения или да кандидатстват за по-високи позиции, което е окуражителен ход за напредък на равенството, като процентът при жените от малцинствен произход нараства до повече от три на всеки пет (61%). За почти три четвърти (73%) от жените в малцинствените групи хибридната работа е открила нови възможности, които иначе не биха имали.

Докладът Ускоряване на равенството, поръчан от IWG, най-големият глобален доставчик на хибридни работни решения с марки, включително Spaces и Regus, разкрива, че хибридната работа предоставя нови професионални възможности за жените.

Две трети (67%) отбелязват, че хибридната работа, която подкрепя редица от целите на ООН за устойчиво развитие, включително напредъка на равенството между половете и здравеопазването, дискриминацията и икономическия растеж, е помогнала за изравняване на условията за кариерно развитие, докато 70% смятат, че хибридната работа е направила работата им по-приобщаваща. Данните обхващат жени, които са част от поне една малцинствена група, включително тези, които се идентифицират като LGBTQIA+, хора с увреждания или идващи от етнически малцинствен произход.

Девет от 10 (86%) от жените с двигателни увреждания (78%) споделят, че хибридният модел на работа им е предоставил повече възможности за офисни длъжности, докато 61% са съгласни, че е направил работата им по-приобщаваща.

За преобладаващото мнозинство от жени (89%) хибридната работа също е спомогнала за постигането на по-добър баланс между служебни отговорности и семейни ангажименти, благодарение на това, че хибридната работа ускорява създаването на повече 15-минутни градове, което им позволява да работят по-близо до дома. Жените спестяват ценно време при дългите си пътувания до работното място и в резултат на това над една трета (38%) казват, че хибридната работа им е дала повече време да преследват личните си страсти извън кариерата.

В резултат на това докладът показва, че все по-голям брой жени вземат важни кариерни решения - като смяна на работа или индустрия - мотивирани от хибридните работни възможности и по-добрия баланс между професионалния и личен живот, които те предлагат.

В стремежа си към гъвкави условия на работа, много жени сменят секторите като цяло, като две от всеки пет (43%) споделят, че хибридната работа им е позволила да се преместят в нова индустрия. Жените от малцинствените групи съобщават, че това кариерно израстване се дължи на хибридната работа, която им позволява да бъдат по-продуктивни и ефективни (44%), като им помага да научат повече за други роли в тяхната компания (49%) и повишава тяхната видимост пред висшето ръководство (32%).

От жените, които са споделили, че страдат от психично заболяване, три от 10 (27%) са имали подобрение на психичното здраве в резултат на работа по хибриден модел, като 70% са съгласни, че в резултат от хибридната работа, траекторията им на кариерно израстване се е повлияла положително. 

Допълнителните предимства включват спестени разходи за пътуване до работното място (38%) и повишена производителност (24%), като 7% дори споделят, че хибридната работа им е позволила да си вземат домашен любимец.

Предишно проучване на IWG идентифицира хибридната работа като решаваща стратегия за лидерите в човешките ресурси за привличане и задържане на таланти. Това е особено важно за служителите, като 40% посочват, че липсата на хибридна работна гъвкавост е била решаващ фактор за напускане на предишната им работа.*** Това е подкрепено от академично изследване на професор Блум, професор по икономика в Станфорд и световно известен експерт по хибридна работа, който казва, че компаниите, които предлагат този вид гъвкавост, могат да очакват процентът на напускане да намалее с до 35%.****

Фатима Конинг, главен търговски директор на Групата IWG, коментира: „Темата на тазгодишния Международен ден на жената, „Да вдъхновим приобщаването“, е мощен призив за действие и хибридната работа стои на преден план като трансформираща сила за постигане на по-справедливо работно място.

Последните данни на IWG са доказателство за това, като разкриват тенденция, при която жените, особено от различни среди, активно оформят кариерата си около гъвкавостта, която предлага хибридната работа. Тази промяна не само подобрява баланса между професионален и личен живот, но също така насърчава изобилие от нови професионални възможности. След като лично съм изпитала безбройните предимства на хибридната работа, окуражаващо е да станем свидетели на нейната роля в насърчаването на многообразието и приобщаването, позволявайки на все повече жени да процъфтяват в избраните от тях области."

 


Бележки

* Изследване сред 1036 жени хибридни служители през февруари 2024 г. от Mortar Research, от които 489 са членове на поне една малцинствена група. Mortar Research е акредитиран от Обществото за пазарни проучвания. 

** Посещенията се записват по броя на логванията в Wi-Fi на IWG център на ден 

*** Доклад на IWG за приобщаване на жените в хибридното работно място за 2023 г.

**** https://www.independent.co.uk/news/business/iwg-women-senior-leadership-positions-b2300777.html


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg