EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Проучване: 25 хиляди нови места за висшисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: 25 хиляди нови места за висшисти

mail06:05 | 30.06.2015прегледи 968 коментарикоментари 0


Над 13% от предприятията планират да разкрият нови работни места през следващата година, сочат данните от проучване на Агенция по заетостта, представено в МТСП. Изследването се реализира по проект „Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила с определени характеристики“. Финансирането на проекта за прогнозиране развитието на пазара на труда у нас е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013.
Проучването е направено в периода 11 май – 19 юни 2015 г. сред работодателите с цел идентифициране на техните потребности от работна сила с определени характеристики.
Около 50% от новооткритите работни места през следващата една година се очаква да бъдат за хора със средно образование и придобита професионална квалификация, 20 % ще бъдат за хора със средно общо образование и 18% за висшисти.
Проучването показва, че при висшистите до края на 2016 г. ще се търсят специалисти по информационни и комуникационни технологии, стопански и административни специалисти, преподаватели и специалисти по природни и технически науки. Хората със средно професионално образование ще могат да се реализират предимно като персонал, зает в сферата на персоналните услуги, работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и водачи на моторни превозни средства. На работните места, които не изискват квалификация, ще бъдат наемани работници в селското, горското и рибното стопанство, добивната и преработващата промишленост и строителството.
За висшисти се очакват да бъдат разкрити 25 675 места, за преподаватели местата се очаква да бъдат 2 195, за хората със средно професионално образование - 19 000 работни места.
Разкритите работни места за завършили средно образование с придобита квалификация се очаква да бъдат 71 727, за средно общо - 29 232 места, а 18 238 за основно и по-ниско образование или общо над 143 хиляди работни места се очаква да бъдат открити.
Изводите на изследването сочат, че незначителен дял (5,7 на сто) от работодателите наемат персонал веднага след завършване на образованието. А когато го направят, установяват недостиг на знания и умения при 60 на сто от хората със средно образование и при 36 на сто от притежаващите висше образование;

Над 10% от предприятията в България планират да организират обучения. Това касае почти 80 хил. служители, които ще придобият професионална квалификация като за над 140 хил. служители ще се предвиди обучение по ключови компетентности. Най-голям е делът на предприятията, които самофинансират обученията си. Приоритетно служители ще бъдат обучени за придобиване на професионална квалификация като оперативен счетоводител, охранител, помощник – възпитател, сервитьор – барман и др.
Експертите отбелязват, че около 47% от работодателите са установили недостиг на знания и умения в служителите, които са наети непосредствено след завършване на средното или висше образование.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg