EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Противоречия Кери - Пентагон заради Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Противоречия Кери - Пентагон заради Русия

mail06:35 | 27.07.2016прегледи 1671 коментарикоментари 0


Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви днес във Виентян, че има напредък в разговорите с Русия за потенциално военно партньорство с цел да бъде укрепено крехкото примирие в Сирия, макар че Пентагонът и председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ изразиха дълбоки съмнения по въпроса, предаде Асошиейтед прес.
След днешната среща с руския си колега Сергей Лавров в лаоската столица Виентян Кери не обеща, че преговорите непременно ще се увенчаят с успех, но посочи, че се надява обсъжданията с Русия да дадат осезаем резултат в най-близко време. "Надявам се някъде в началото на август - първата седмица на месеца или малко след нея - да застанем пред вас и да ви кажем какво можем да направим с надеждата, че от действията ни ще може да има реален ефект върху живота на сирийския народ и хода на войната", каза той.

Кери се надява още, че в началото на август да разкрие планове за по-близко военно сътрудничество и обмен на разузнавателна информация с Русия относно Сирия, предаде NewEurope. Предложението на Кери предвижда Вашингтон и Москва да споделят разузнавателни данни и да координират въздушните удари срещу „Джебхат ан Нусра“ в Сирия. Планът също така предвижда сирийските военновъздушни сили да не нападат представители на умерената сирийска опозиция.

Вчера министърът на отбраната Аштън Картър каза на обща пресконференция с председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, че усилията на Кери в диалога с Русия се усложняват от факта, че Москва се е съсредоточила главно върху подкрепата за сирийското правителство. Шефът на Пентагона добави, че това води до продължаване на гражданската война.
Когато репортер каза на Картър, че думите му не вдъхват оптимизъм за усилията на Кери, американският министър на отбраната отрече това и заяви, че би приел със задоволство сътрудничество с Русия в Сирия и изрази оптимизъм, че такова ще бъде постиганато.
Кери каза, че приветства думите на шефа на Пентагона, както и това, че разговорите му с Лавров и техническите обсъждания на по-ниско ниво ще продължат, за да бъдат доуточнени детайлите и изразените съмнения и на американската, и на американската страна.
Кери обсъжда с руските власти предложение, предвиждащо САЩ да споделят с руснаците разузнавателни сведения и информация за цели за поразяване. В замяна Москва ще използва влиянието си върху сирийския режим да спре напълно да използва сирийската бойна авиация и да бъде стимулирано политическото уреждане на гражданската война.
Картър и Дънфорд казаха, че всякакво споразумение с руснаците за координация на военните действия в Сирия ще почива на договорка, но не и на доверие.


Тагове: Кери, Пентагон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg