EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Противоречиви прогнози на Citigroup за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Противоречиви прогнози на Citigroup за България

mail12:21 | 12.02.2010прегледи 854 коментарикоментари 0


България е в по- висока степен изложена на риск от икономическата криза в Гърция, отколкото Румъния и Турция, тъй като гръцките банки контролират 28 % от пазара на страната, съобщава Bloomberg, цитирайки позицията на Citigroup Inc.
„България изпъква по линия на представени в държавата гръцки банки, следвана от Румъния и Турция,” изтъкват в доклад икономисти от Citigroup, сред които и Илкер Домак от Истанбул. „Това, от друга страна, прави страната по- уязвима на неблагоприятни обрати, свързани с финансирането от гръцките банки,” уточняват експертите в доклада.
Битката на Гърция да финансира най- големия бюджетен дефицит в Европейския съюз „може да доведе до това, че гръцките банки да свият финансирането в района, което, от своя страна, ще предизвика рязко намаляване на достъпа до кредити,” се отбелязва още в доклада. Все още няма доказателства, че този сценарий действително е факт, отбелязват от Citigroup.
Кредитирането в България намаля до 5 % през 2009 г., след като страната попадна в първата рецесия от 12 години насам. Правителството очаква 0.3  % ръст през тази година, което ще помогне на най- бедната страна в ЕС да балансира бюджета си, съобщава Bloomberg, цитирайки изказване на финансовия министър Симеон Дянков. Страната регистрира най- малкия бюджетен  дефицит от всички страни на ЕС през изминалата година.
„Досега няма никакви знаци на напрежение на българските парични пазари,” изтъкват икономистите от Citigroup.
Търговските връзки между Гърция и България, Турция и Румъния „ не са чак толкова силни, за да имат значимо влияние върху икономическия ръст на тези страни”, уточняват експертите. България, която е най- силно обвързана с Гърция,  едва ли ще бъде толкова сериозно засегната, тъй като износът за съседна Гърция възлиза на 2.5 % от БВП.
Гръцките чуждестранните инвестиции във всяка една от страните е под 10 %, което не е достатъчно, за да формира „ключов риск от напрежение върху икономическата активност в цитираните държави.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg