EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Протестите във Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протестите във Франция

mail07:42 | 18.11.2018прегледи 816 коментарикоментари 0


Хипермаркети и ограничен брой бензиностанции бяха засегнати от съботното протестно движение на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата във Франция, предаде Франс прес.
Над 244 000 бяха демонстрантите в цяла Франция в общо над 2000 акции.
Една жена загина, а броят на пострадалите достигна 106 души, от които петима са в тежко състояние.
Французите протестират срещу обявеното от 1 януари поскъпване на бензина с 3 евроцента, а на дизела - с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната им способност. Една от компонентите за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии. В сряда премиерът Едуар Филип изтъкна, че правителството възнамерява да въведе този налог въпреки протестите.
Още от сутринта протестиращите, наричани "жълти жилетки", блокираха някои пътни артерии, достъпа до бензиностанции и до летища в цяла Франция.
От общо 3500 бензиностанции на Тотал (Total) около 70 бяха засегнати, като по-малко от 10 успяха да отворят следобед, след като останаха затворени цяла сутрин.
Затворени през деня останаха и някои хипермаркети Ошан (Auchan).
Следобед 26 хипермаркета са били напълно блокирани от демонстрантите, а достъпът по пътищата към други 20 е бил "филтриран".
Друга голяма верига френски супермаркети, Карфур (Carrefour), посочи, че денят е бил труден за нейните служители и протестите са се отразили на посещенията в магазините й, така че ефектът върху продажбите се очаква да бъде значителен.
В Париж демонстриращи срещу покачването на цените на горивата във Франция се събраха на митинг близо до Елисейския дворец, пеейки "Марсилезата", съобщи в. "Фигаро". Те се опитаха да се доближат до резиденцията на френския държавен глава през улица "Фобур Сент-Оноре", но бяха отблъснати от силите на реда със сълзотворен газ.
Протестите бяха помрачени от смъртта на една жена тази сутрин близо до Гренобъл. Шофьорка на автомобил, която трябвало да заведе дъщеря си на лекар, се паникьосала, след като блокирали пътя хора започнали да удрят по капака на колата й и тя натиснала педала на газта, при което помела демонстрантка, починала впоследствие.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg