EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протести срещу високоскоростна жп линия Торино-Лион

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протести срещу високоскоростна жп линия Торино-Лион

mail12:30 | 04.07.2011прегледи 475 коментарикоментари 0


Десетки бяха ранени при сблъсъци между италианската полиция и протестиращи срещу планираната високоскоростна железопътна линия между северния италиански град Торино и южния френски град Лион, предадоха Reuters и ДПА. Организаторите на протеста съобщиха за няколко десетки хиляди участници, посочва Франс прес.
Предимно мирните демонстрации в италианската алпийска долина Вале ди Суза край Торино са опит на местните жители да предотвратят изграждането на жп тунел, който според тях ще навреди на околната среда, уточнява Reuters. Най-малко 46 полицаи и десетки участници в протеста са били ранени при днешните сблъсъци във Вале ди Суза, сочат данни, цитирани от ДПА и Reuters. Полицията е арестувала най-малко пет души и е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците протестиращи близо доограденото място. Някои обаче са успели да прескочат оградите, отбелязва Reuters.
Близо 300 демонстранти са пристигнали от Франция, Испания, Германия и Австрия, според полицията. Всички арестувани са италианци, участвали и в предишни ожесточени протести, допълва ДПА. Франция и Италия подписаха през 2001 година споразумение за изграждането на високоскоростната линия Лион-Торино, определяна като стратегическа за европейската железопътна система и осигуряваща по-съвременна и бърза транспортна връзка между две от най-големите икономики в Европа. Тя ще съкрати времето за изминаване на разстоянието между Париж и Милано с 4 часа, от сегашното 7 часа. Проектът е на стойност 15 милиарда евро (21,3 милиарда долара), част от които се осигурява от ЕС. Предвижда се железопътната линия да бъде пусната през 2023 година. Плановете обаче пораждат силната съпротива на жителите на Вале ди Суза, откъдето ще минава трасето.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1032