EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протест на търговците на скрап

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протест на търговците на скрап

mail09:00 | 22.06.2011прегледи 1275 коментарикоментари 0


Над 5000 собственици на фирми, служители и организации за рециклиране на отпадъци  ще протестират срещу новия законопроект за управление на отпадъците (ЗУО), който ще се състои пред Народното събрание. Протестът е организиран от Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.
Представителите на бизнеса изразят своето категорично несъгласие с опита на държавата да монополизира, чрез закон, добре работещ бизнес сектор за събиране и рециклиране на отпадъци в България. Новият закон за управление на отпадъците няма да спре кражбите на метали, каквато е публично лансираната цел на вносителите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), защото и в сега действащото законодателство има достатъчно норми за ограничаване на кражбите, но те не се прилагат. За пореден път държавата, може би умишлено, се проваля в основната си функция – контролната и правоохранителната. Отказът на държавата да се наложи върховенството на закона е претекст да се овладее цял стопански отрасъл и да се разшири влиянието й в икономиката, където държавата няма място. В бранша има много проблеми, които законът не решава, а създава нови, които ще доведат до затваряне на над 1100 фирми, работещи в момента и ще оставят без препитание близо 14 000, пряко заети в събирането, третирането и рециклирането на отпадъци, се казва в съобщение на Гражданска инициатива.

Още данни от Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране:
Рестриктивните мерки в новия законопроект ще оставят на пазара не повече от 5-6 фирми, по данни на вносителите от МОСВ, както и ще ограничат рязко броя на работещите площадки за отпадъци в момента. В тяхното изграждане и закупуване на специализирана техника, бизнесът е инвестирал над 1,100 млрд. лева за последните 10 години. Ограничаването на броя на площадките ще се отрази и на работата на металургичните предприятия в България, които използват рециклираните отпадъци като суровина в своето производство. Липсата на площадки за събиране на отпадъци в 180 населени места в България, както и задължението, отпадъците да се предават безвъзмездно от гражданите, ще доведат до появата не нерегламентирани сметища и депа, пълни с отпадъци. Новият закон за управление на отпадъците, нарушава Конституцията на България, ограничавайки свободната пазарна инициатива и правата на гражданите, както и част от законите в страната и Европейската Директива 98/2008/ЕО, Европейската Конвенция за защита правата на човека.

Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране беше учредена на 10 юни 2011 г., в Пловдив. На Учредителното събрание присъстваха 176 фирми от бранша, които се обединиха срещу проекта на нов закон за управление на отпадъци, разработен от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).


 


Тагове: скраб, търговци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg