EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Просяци събират дарения онлайн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Просяци събират дарения онлайн

mail10:00 | 28.01.2011прегледи 642 коментарикоментари 0


Какво може да накара компютърен специалист и експерт по слънчевата енергетика да живеят без покрив? Линдън Оуен и Хосе Мануел Калво се описват като "просяци от 21-ви век", използващи интернет, за да си помогнат да живеят по начина, който са избрали, съобщава ДПА.
На пръв поглед двамата мъже изглеждат като всички други бездомници, принудени от съдбата да живеят на улицата. Пред тях обаче има четири надписа върху картон, които ги правят различни от просещите им събратя - "за бира", "за вино", "за уиски" и "за котката".
Множество минувачи спират и се смеят. "Поне някой да е честен", казва им Хосе Мануел.
"Не струва ли едно евро това, че ви накарахме да се усмихнете?", допълва той. Събраните монети са отговора на този въпрос.
Хосе Мануел учтиво благодари на даряващите и ги приканва да посетят сайта на двамата просяци.
Може да ви звучи като шега, но на адрес www.lazybeggers.com можете да видите безподобната двойка и живота й по улиците на Испания. Можете и да направите дарение чрез PayPal.
"Ние сме просяци, които живеят в 21-ви век", отбелязва Линдън. Той обяснява правописната грешка в името на сайта, посочвайки, че приятелят им, който го е правил, бил толкова пиян, че не можел да пише правилно.
Не само сайтът обаче различава Оуен и Калво от другите бездомници - те доброволно са избрали да живеят на улицата.
Линдън Оуен има образование на компютърен специалист и упражнявайки професията си в Лондон печелел добри пари. Стресът, свързан с тази професия обаче, дошъл в повече на 37-годишния мъж.
"Един ден си стегнах раницата, затворих вратата на апартамента си и отпраших", спомня си той, докато свива цигара.
След това пътува на стоп от Франция до Южна Испания в търсене на топъл климат.
Линдън срещнал Хосе Мануел Калво на пейка в парк в Гранада - на 55-годишният мъж, роден на Канарските острови, му било писнало от добре платената работа като специалист по слънчева енергетика.
"Работех за компания, която развиваше бизнес за 600 000 евро годишно. Бях ръководител на отдел и за мен работеха осем души", разказва Калво.
Испанецът, чието хоби е поезията, обаче не бил доволен от живота си. Напуснал жена си и двамата си сина (сега на 22 и 33 години) и започнал да пътува из Испания. Калво прекарал последните 8 години с Линдън и двете им кучета.
Повечето хора са впечатлени от признанието на двамата мъже, че не се нуждаят от пари за храна или за нощувка. "Не искаме състрадание", заявява Калво. Значителна част от "печалбата" им отива за поддържане на сайта от някое интернет кафене.
Двойката има още две табелки - "за трева" и "за други пороци", които обаче се вадят само късно вечер, когато "децата са си у дома в леглата".
Да се живее на улицата е трудно, особено през зимата, признава Линдън.
"Когато обаче се огледам, то ние сме по-щастливи от мнозина, които водя така наречения нормален живот", отбелязва англичанинът. Според него този живот е добър начин да опознаеш много градове и да срещнеш приятели - на страницата им във Facebook са се включили близо 600 души.
След Мадрид двамата мъже планират да пътуват до Португалия, а по-късно през годината да посетят Берлин и Мюнхен - "за Октоберфест", признава Линдън.
Докато Линдън говори, Хосе Мануел се е заприказвал с японска туристка. Когато тя насочва към него фотоапарата си, испанецът вади друго парче картон: "снимка - 278 евро".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158