EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Прослужено време" е отживелица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Прослужено време" е отживелица

mail11:10 | 18.07.2017прегледи 9269 коментарикоментари 0


Главният икономист Десислава Николова от Института за пазарна икономика определи като "отживелица" добавката за "прослужено време" към заплатите. Именно за нейното премахване се обяви в четвъртък и вицепремиерът Валери Симеонов, определяйки я като "класов подход":

Според мен понятията не са важни, важна е същината на тази добавка към заплатите и какъв е смисълът от нея. Според нас, това е една отживелица от предишния строй, в който живеехме, която не е единствената в Кодекса за труда. Това, което видяхме още през 2012 година, е че държавната администрация беше пионер в премахването на тази добавка, но за съжаление тя остана да съществува за частния сектор, пък и за някои други служители на държавната система, като например, работещите в съдебната власт, там също тя продължава да се прилага. Големият проблем с тази добавка е, че от една страна, тя вменява допълнителни ежегодни разходи на работодателите, без оглед на тяхното финансово състояние.

Факт е, че тази добавка поставя в неравностойно положение по-младите работници, каза тя и обясни:

При една еднаква работа, която младите работници вършат с един по-възрастен служител, получават по-малко пари. По този начин те са демотивирани да се представят добре, защото при нормалните пазарни икономики тези добавки към заплатата зависят само и единствено от атестирането на служителите, т.е. от оценката за тяхната работа. На 6 месеца или на година се правят такива оценки от висшестоящите на всеки един служител и на база на тези оценки се преценява с колко точно да се повиши заплатата или да не се повиши, ако служителят не се справя добре. Числа има, разбира се. Много ясно е разписано в наредбата за заплатите, която върви към Кодекса на труда, колко точно трябва да бъде този клас "прослужено време" – 0,6% е минималната сума и може да достигне до 2%, и знаем, че се прилага на максимум в съдебната система./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg