EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пропуква ли се Китай?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пропуква ли се Китай?

mail09:10 | 29.12.2011прегледи 624 коментарикоментари 0


Темпът на растеж на китайската икономика ще се забави до 8,5% през 2012 година, съобщава в. "China Daily", като се позовава на доклад на отдела за макроикономически проучвания на Центъра за проучване на развитието към Държавния съвет на Китай, предаде ИТАР-ТАСС. Новите вълни на дълговата криза ще се отразят отрицателно на Китай, се казва в проучването. Забавяне на растежа намали инвестициите в инфраструктурното строителство.
Промишленият сектор на Китай също бележи най-слаби резултати от 32 месеца, съобщи Reuters, цитирайки изследване. Спадът отразява слабия вътрешен пазар, където производството и новите поръчки са се понижили, въпреки че поръчките за износ продължават да се увеличават.
Същевременно делът на краткосрочните задължения в структурата на външния дълг се е повишил до 72,81% или 507,6 млрд. долара. Според експерти това отразява значителен приток на "горещи пари" - спекулативен чуждестранен капитал. Обемът на средносрочните и дългосрочни задължения се равнява съответно на 189,5 млрд. д. или 27,16 процента от обема на външния дълг. "Нарастващият външен дълг няма да се отрази върху икономическата сигурност на Китай", подчертава обаче Държавното управление за валутен контрол.
Забавянето на глобалната икономика застрашава китайския износ, който остава "двигател" за растежа на втората по-големина икономика в света. Това предупреждение отправиха високопоставени китайски представители, цитирани от AFP. "Тежката и сложна икономическа ситуация неизбежно ще доведе до недостатъчно световно търсене", заяви в края на миналата седмица китайският вицепремиер Ван Цишан при посещение в провинция Ляонин. В отговор китайските предприятия трябва да повишат конкуретоспособността си, допълни Ван, обещавайки данъчни облекчения за китайските компании износителки. Китайската икономика остава силно зависима от износа, който вече усеща влиянието на дълговата криза в Европа - най-големият пазар за китайски стоки, както и на трудната икономическа ситуация в САЩ.

За да парира още неприятни изненади Китай предвижда за 2012 предпазлива парична политика, която ще доведе до равномерно либерализиране на лихвите и реформиране на курса на юана.

В началото на 2011 година 45% от инвеститори по света отбелязаха, че идва краят на безметежния икономическия ръст на Китай, като той ще настъпи до пет години. Това показва проучване на агенция Bloomberg, направено между 1000 инвеститори, търговци и анализатори.
40% от тях се подготвят за китайска криза през 2016 година, само 7% са убедени, че страната ще успее да избегне катаклизмите в икономиката и финансите. Според 53% от анкетираните Китай е балон, но 42% отхвърлят подобно твърдение. Най-силно е притеснението в съседни на Китай страни - 60% от базираните в Азия инвеститори определят китайската икономика на балон. Основният аргумент за такъв песимизъм е, че инвестициите, които реализираха ръст от почти 24% през 2010, са изсипани в строителството на ненужни жилищни сгради и заводи.
Дали симптомите от 2011 година не поставят началото на труден етап в китайската икономика, предстои да се види.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg