EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промяната на климата - шанс за Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промяната на климата - шанс за Черно море

mail17:45 | 07.03.2024прегледи 362 коментарикоментари 0


Изследванията в областта на изменението на климата показват, че Черно море може да се превърне в идеално място за летен туризъм, предлагайки алтернатива на настоящите популярни дестинации, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на проучване на Центъра за изменение на климата и политически изследвания към Босфорския университет.

Членовете на борда на университета Назан Ан и Мустафа Туфан Турп написаха статия за туристическия сектор и адаптирането му към изменението на климата, озаглавена „Прогнозиран летен туристически потенциал на Черноморския регион“. Изследването разкрива, че бреговете на Черно море може да станат алтернатива за туризъм в бъдеще, особено в градове като Сакаря, Орду Самсун, Трабзон и Ризе, тъй като всички те биха могли да предложат подходящ комфорт за плажен туризъм през лятото.

Пред Анадолската агенция Назан Ан каза, че проучването в региона на Черно море е с цел да се намерят алтернативни ваканционни дестинации, след като популярните летни маршрути станат непривлекателни поради нарастване на горещите вълни.

Ан обясни как ефектите от изменението на климата варират в зависимост от регионите и секторите и че туризмът може да бъде един от най-засегнатите сектори. Тя подчерта, че са направили изследване по песимистичен сценарий, като се има предвид близък и средносрочен план, обхващащ периода 2026 – 2050 г.

„Климатът се очертава като фактор, който пряко влияе върху процеса на вземане на решение от туристите. Търсенето на туристически дестинации и видове се променя в съответствие с промените в обичайните модели на пътуване“, каза тя.

„Индексът на ваканционния климат, използван в проучването, включва индекс за топлинен комфорт, който отчита относителната влажност, температура, и подиндекс, наречен „естетика“, който се свързва с валежите, скоростта на вятъра и облачността. Проучването разглежда множество климатични променливи и в резултат на това предоставя по-надеждна информация относно туристическия комфорт“, добави тя.

Изследването включва две отделни изчисления, а именно „плажна оценка“ и „градска оценка“, за да се оценят отделно бреговата ивица и градските зони.

„Планирането за адаптиране към изменението на климата в туризма трябва да бъде всеобхватно, като се вземат предвид всички компоненти на сектора“
 
Ан каза, че настоящите условия по Черноморието може да се подобрят по отношение на комфорта на туризма и към региона може да се насочат повече посетители поради въздействието на изменението на климата върху други дестинации.

Тя отбеляза, че ако не бъдат взети адекватни мерки, егейските и средиземноморските туристически региони може да бъдат изправени пред финансови загуби в краткосрочен и средносрочен план.

Ан подчерта, че определянето на алтернативни туристически маршрути трябва да се разглежда като решение в процеса на адаптиране към изменението на климата, като каза:

„Когато разгледаме текущите климатични условия на Черно море, най-горещият месец надвишава 22 градуса средна температура в някои региони на Централното и Западното Черноморие, демонстрирайки средиземноморски характеристики на климата.“

Ан подчерта, че правителствата и държавите трябва да работят заедно с учените, за да определят политики, които ще помогнат за справяне с последиците от изменението на климата върху туризма.

Според Ан „планирането за адаптиране към изменението на климата в туристическия сектор трябва да бъде всеобхватно, като се вземат предвид всички компоненти на сектора, за да се отговори ефективно на предизвикателствата. Устойчивият туризъм изисква управление на адаптирането към изменението на климата, за да се защитят съществуващите дестинации и да се насърчат екологично хармонични решения в алтернативни дестинации."

„Изменението на климата трябва да бъде цялостно интегрирано в плановете за развитие, като се обърне внимание на всички негови измерения, тъй като то оказва влияние върху всеки аспект от нашия живот“, добави тя.

„Туристическите сезони ще се променят, което води до временни вариации“

Поведението на туристите може да се промени, когато горещите вълни се превърнат в бедствие, което може да причини масови здравословни проблеми, каза съавторът на изследването Мустафа Туфан Турп пред Анадолската агенция.

Турп подчерта наложителната необходимост от инвестиции в туризма в Черноморския регион, за да се даде приоритет на устойчивостта, запазването на природната красота, възстановяването на западнали райони, без да се причинява вреда, като каза:

„Трябва да променим навиците си, за да се адаптираме съответно към изменението на климата. Туристическите сезони ще се променят, което ще доведе до времеви вариации, които ще акцентират на различни дестинации, обслужващи различни туристически предпочитания, което потенциално ще доведе до увеличаване на търсенето на преживявания, които в момента се пренебрегват в определени региони.

„Вместо да кажем „да отидем в Анталия през август“, може да започнем да казваме „да отидем в Гиресун или Синоп“ и може би ще искаме да отидем в Анталия през пролетта. През следващите години може би ще купуваме летни къщи в северните райони, какъвто е Черноморския“, добави той.

източник: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037