EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени за инвестиционните фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени за инвестиционните фондове

mail12:52 | 09.10.2013прегледи 805 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране, съобщи правителствената информационна служба.
Проектът има за цел да въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2011/61/ЕС относно лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове. Предвидено е създаването на нов дял втори в закона, който въвежда понятието „лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове” и създава уредба на лицензирането им, съответно регистрирането – в случаите на управлявани активи под посочените в директивата прагове, основни изисквания във връзка с организацията и дейността на лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, и във връзка с управляваните фондове, правила за трансгранично управление и предлагане на алтернативни инвестиционни фондове.

С проекта се предлагат също така изменения в разпоредби от закона, които засягат въвеждането на опции от вече транспонираната Директива 2009/65/ЕО относно предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа. Изрично е уредена възможността за създаване на колективни инвестиционни схеми с инвестиционни подфондове, което е обичайна практика в повечето държави-членки на Европейския съюз, като тази възможност е предоставена и на българските колективни инвестиционни схеми. Допуснато е депозитор да може да бъде и инвестиционен посредник, отговарящ на определени изисквания, с цел да бъдат разширени възможностите при избор на депозитар на увеличаващия се брой предприятия за колективно инвестиране.
В отговор на заявения от участниците на пазара интерес е предложена уредба на национални инвестиционни фондове, каквито към момента могат да бъдат само дружества от затворен тип. Предвидено е като такива да функционират и отворени дружества, както и отворени и затворени фондове. Това ще бъдат предприятия за колективно инвестиране с изисквания за диверсификация на портфейлите и риск мениджмънт, които публично предлагат дяловете си, независимо дали са от отворен или затворен тип и ще са насочени към масовия инвеститор.
Със законопроекта се въвеждат също така някои разпоредби на издадените от Европейския орган за ценни книжа и пазари насоки за борсово търгуваните фондове и фондовете на паричния пазар, което следва да даде възможност за развитие на сектора на такива фондове.
Предвидени са и изменения в Закона за Комисията за финансов надзор и Закона за пазарите на финансови инструменти във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) №648/2012 относно извънборсовите деривати, централните контрагенти и регистрите на транзакции като се установяват разпоредби за санкциите, приложими при нарушения на разпоредбите му.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg