EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени за две пенсионни формули в НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени за две пенсионни формули в НС

mail13:15 | 27.03.2019прегледи 720 коментарикоментари 0


Социалният министър Бисер Петков съобщи пред журналисти, че депутати днес са внесли в НС предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с промените в пенсионната формула.
Министърът отново повтори, че никой няма да бъде ощетен от прилагането на новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент, като напомни, че се предлага да има преходен период до началото на 2023 г., в който хората да избират по коя методика да стане изчисляването на размера на пенсията им.
Петков обясни, че изборът на периода е заради това, че той съвпада с хоризонта на средносрочната бюджетна прогноза, за който са направени оценки на въздействието, според които годишно ще има около 13 - 14 млн. лева по-висок разход спрямо текущото положение на новоотпуснати пенсии. Това отново доказва, че финансовите мотиви не са били водещи за едно или друго решение, а преминаването към по-съвременен и по-справедлив начин на отпускане на пенсиите, коментира министърът, като допълни, че не е нормално през 2020 г. да се отпускат пенсии на база на доход от 1982 г.

В старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г., влизат и трите години с най-високи доходи отпреди 1997 г. Бъдещите пенсионери ще трябва да представят документи за брутното трудово възнаграждение или доход.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

От 1 януари 2023 г. ще важат само новите правила - ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. индивидуалният коефициент, който определя каква ще е пенсията на човек, е ограничен до съотношението между максималния и средния осигурителен доход за месеците, от които се изчислява тя. Ако надхвърля това съотношение, ще бъде закован на него и няма да се преизчислява през следващите години. Тежестта на стажа се заковава на 1,2. Тази промяна безспорно облекчава значително процеса по отпускане на пенсиите, както за лицата, които няма да е необходимо да се снабдяват с удостоверения за осигурителен доход, така и за осигурителната институция, която ще използва наличната информация в Регистъра, обясняват вносителите. Това щяло да ограничи и злоупотребите с документи, за които народните представители са били информирани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg