EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в концепцията на газопровода Набуко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в концепцията на газопровода Набуко

mail13:40 | 23.08.2010прегледи 1036 коментарикоментари 0


Проектът за тръбопровод Nabucco се придвижи с още една крачка напред. На последната си среща в Анкара, акционерите приеха поправки по концепцията за захранващата линия, съобщават от пресцентъра на компанията.
Две захранващи линии бяха потвърдени и свързаните инженерни работи вече са наредени, но поради политическата ситуация в момента, "Nabucco Gas Pipeline International не планира засега трета линия на турско-иранската граница. Захранваща линия ще има на турско-грузинската граница и на турско-иракската граница. Планираният маршрут предлага широк набор от източници на захранване за газопровода Nabucco, който ще получава газ от Азербайджан, Туркменистан и Ирак.
Nabucco е проект с различни източници и като такъв няма да разчита на един единствен доставчик, за да работи тръбопроводът. Каспийският район и Близкият Изток са едни от най-богатите в света райони на газ и имат голям потенциал за износ на газ към Европа. В този смисъл те ще играят ключова роля както за диверсификацията на района, така и за сигурността на доставките. Инвестицията за тръбопровода е на стойност 7.9 млрд. евро.
БГНЕС припомня, че Nabucco ще подпомогне значително сигурността на доставките на природен газ за България, Турция и страните от Югоизточна, Централна и Западна Европа. Газопроводът ще предостави достъп до нови източници на газ за европейските потребители и ще насърчи конкуренцията в международните газови пазари. Газопроводът Nabucco ще премине 3300 км от Турция през България, Румъния и Унгария до Виена, близо до газохранилището Баумгартен. В момента акционери в проекта са OMV Gas&Power, MOL, Transgaz, Български Енергиен Холдинг, BOTAS и RWE. Планираният капацитет след крайната фаза е 31 милиарда куб.м. Общата финансова инвестиция, според оценката на проекта от лятото на 2008, е 7,9 милиарда евро. Строителните работи започват през 2011, първите газови доставки ще тръгнат през 2014.
Акционерите в проекта Nabucco са: Botas (Турция, Български Енергиен Холдинг (БЕХ), MOL (Унгария), OMV (Австрия), RWE (Германия), Transgaz (Румъния). Всеки акционер държи еднакъв дял акции за Nabucco Gas Pipeline International на стойност 16.67%. Акционерите отговарят за преговорите на договорите за доставка на газ.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg