EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Промени в Закона за енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за енергетиката

mail07:35 | 26.01.2021прегледи 520 коментарикоментари 0


България може да отказва достъпа до газовата инфраструктура на „Балкански поток“, това записаха окончателно депутатите с промените в Закона за енергетиката. С промените отпада и 5% такса, която плащат производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Възможността страната ни да отказва достъп до газопровода е свързана с газовата директива на Европейския съюз, приета през април 2019-а.

Друга съществена промяна в енергийния закон е, че Фондът за сигурност на електроенергийната система ще поема лихвите по заеми за енергийна ефективност.

Според мотивите на вносителите от ГЕРБ, така банките ще могат да свалят наполовина лихвите по заемите за енергийна ефективност и ще се повиши интересът към такива кредити.

Сделките за закупуване на т.нар. студен резерв – енергийни мощности, които се активират в случай на дефицит в електроенергийната система, окончателно се прекратяват, според гласуваните промени. Енергийните оператори ще си подсигуряват нужните им резерви като сключват договори за допълнителни услуги на пазарен принцип – след проведен търг. Разликата в този подход със студения резерв е, че за подсигуряване на електроненергийната система ще се ползват активни производствени мощности.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg