EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Промени в Закона за българските лични документи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за българските лични документи

mail13:15 | 18.11.2020прегледи 377 коментарикоментари 0


Преустановява се практиката по ревалидиране на обявени за невалидни български лични документи, които преди това са били декларирани като загубени или откраднати. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за българските лични документи.
Обявени за невалидни лична карта и паспорт не могат да бъдат обявени за валидни, записаха депутатите. По този начин ще се постигне съответствие на информацията за документите, налична в информационната система на МВР, на Интерпол и на Шенгенската информационна система, се посочва в мотивите за измененията.
Прецизират се и основанията за обявяване за невалидни на лични карти и паспорти на българските граждани. Предвижда се възможност за обявяване за невалидни на документи за самоличност - лична карта, паспорт и заместващ го документ, когато предходният документ от същия вид не е върнат от лицето, а новият документ за самоличност се получава чрез упълномощено лице (при подаване на заявление за издаване на български личен документ в дипломатическите или консулските служби извън страната); когато по служебен път е получена информация за използвани подправени лични документи (фалшива самоличност); както и по изрично искане на лицето, когато то има съмнение, че с данните му е злоупотребено (чужда самоличност).
Не бяха приети предложенията на "Обединени патриоти" хората от българските общности зад граница да могат да кандидатстват и да получават лична карта "българин", с която да могат да живеят и работят само на територията на България. Идеята е да помогнем и да интегрираме тези наши сънародници в Молдова, в Украйна, в Македония, в Косово, в Сърбия, Албания, Румъния и други държави, обоснова предложенията Юлиан Ангелов /"Обединени патриоти"/. Той посочи, че от ВМРО са внесли и отделен законопроект по темата. Надявам се в най-скоро време да се намери решение по този въпрос, тъй като подобна практика има в държави от ЕС, каза Ангелов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg