EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в Закона за бежанците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за бежанците

mail14:15 | 13.11.2013прегледи 757 коментарикоментари 0


Правителството предлага на Народното събрание да приеме закон за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците, с които в националното законодателство се въвеждат разпоредбите на Директива 2011/95/ЕС относно стандарти за определянето на граждани на трети държави или лица без гражданство като лица, на които е предоставена международна закрила, на единния стандарт на бежанците или на лицата, които отговарят на условията за субсидирана закрила, както и за съдържанието на предоставената закрила.

Основната цел на директивата е да се уеднаквят правилата по предоставяне на международна закрила в съответствие с общата политика в областта на убежището. Уреждат се условия на приемане, които гарантират достоен стандарт на живот и са съпоставими в целия ЕС. Въвеждат се по-ясни понятия и по-опростени правила, а на държавите-членки се предоставя по-голяма гъвкавост при тяхното интегриране в националните правни системи. Също така се дава голяма възможност на държавите-членки да се справят с възможни злоупотреби с техните системи за прием и се отчитат финансовите и административните последици от някои от регламентираните мерки.
Крайният срок за транспониране на директивата е юли 2015 г. България предприема мерки това да стане по-рано поради непропорционалния миграционен натиск, на който е подложена в момента. От една страна, той е предизвикателство от хуманна гледна точка и от друга – изисква спешни мерки, вкл. на законодателно ниво, за защита на обществения ред, здравето на населението и националната сигурност.
Законопроектът и мотивите към него са публикувани за обществено обсъждане в интернет страницата на Държавната агенция за бежанците./МС, снимка: http://refugees-bg.org
 


Тагове: бежанци, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053