EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Промени в активите на Приста Ойл Груп

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в активите на Приста Ойл Груп

mail18:35 | 20.10.2016прегледи 1124 коментарикоментари 0


Приключи сделката по обратното изкупуване от мажоритарните акционери Пламен и Атанас Бобокови на 30 % дял от капитала в Приста Ойл Груп, който беше придобит от инвестиционно дружество на ADM Capital и ЕБВР през април 2012 година, съобщи компанията. Транзакционната структура включва рефинансирането на акционерен дълг, както и остатъка от инвестиционния кредит предоставен за бизнес развитие и внедряване на технологични решения за подобряване на бизнес процесите на Приста Ойл, предоставен от ЕБВР. За целта е използвано финансиране от УниКредит Булбанк в размер до 50 млн евро, в резултат на което мажоритарните акционери Пламен и Атанас Бобокови възстановяват напълно контрола и управлението в Приста Ойл Груп, без миноритарно участие на фондове за дялови участия и/или други финансови (или стратегически) партньори.

Компанията провежда политика на оптимизиране на активите, в резултат на която Приста Ойл се раздели с течния терминал за базови масла в Украйна, а година по-късно продаде мажоритарния дял в унгарското предприятие Богдани Петрол, произвеждащо емулсии и вазелини, на мениджърския екип на унгарското дружество.

Компанията придоби дяловете на Шеврон в дружествата Chevron Czech и Chevron Romania в пакетна сделка през 2013 година, която включи дистрибуторски права за реализация на продуктите от бранд Texaco в 14 държави от Централна и Източна Европа, Украйна, Турция и Централна Азия, както и права за лицензионно производство и реализация на същите тези 14 държави за определени продукти от бранд Теxaco. Премиум Лубрикънтс СА (бивше Chevron Romania) и Уз-Приста (бивше Uz-Texaco, придобито от Приста Ойл през 2011 година) са водещи дружества в групата от компании ангажирани в масления бизнес, както по обем продажби, така и по реализирана печалба.
Към настоящия момент компаниите от масления бизнес на Приста Ойл се стремят към органичен растеж на териториите, в които оперират, като допълнителен акцент е реализацията на обеми на т.нар. експортни пазари, където Приста Ойл не присъства със свои структури, но на които извършва периодични доставки по поръчки и заявки на клиентите си като ще се ориентира към обеми от продажби в размер на 80-90 млн евро и EBITDA в размер на 8-10 млн евро.
Компаниите от икономическата група на Монбат остават трайно експортно ориентирани, като 87 % от продажбите на консолидирана база се реализират в чужбина чрез дистрибуторска мрежа в над 54 страни от Европа, Азия и Африка.

Изпълнението на инвестиционната програма спомогна за постигане на устойчив ръст на продажбите – средно 9 % годишно и EBITDA маржове от порядъка на 20 %, при средни за индустрията от 11 %.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1970