EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Прокуратурата обвини министър Семерджиев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прокуратурата обвини министър Семерджиев

mail12:35 | 03.04.2017прегледи 931 коментарикоментари 0


Прокуратурата повдигна обвинение на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, защото заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерството на здравеопазването, ако не назначи за свой заместник, посочено от Семерджиев лице.

Според информация на в. 24 часа, Семерджиев притискал шефа на Агенцията по лекарства Асена Стоименова да назначи Боян Доганов, който е приближен на служебния министър. Доганов е шеф на няколко дружества в сферата на здравеопазването - за консултантски услуги във фармацевтичния бранш, за оказване на клинични изписвания и др.

Ето цялото съобщение на Прокуратурата на Република България:

Днес, 03.04.2017 г. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването за престъпление по чл. 269 ал. 1 от НК.

Той е обвинен в това, че на 24.03.2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено Илко Семерджиев лице за свой заместник.

На 20.02.2017 г. в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията.

На 27.02.2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в Агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев.

На 24.03.2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Илко Семерджиев е заявил “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“ и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването продължава.

"Обвиненията срещу мен са в стил "гузен негонен бяга" - това се посочва в съобщение, изпратено от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, в което се цитира мнението на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев. Позицията е изразена по повод постановление на Софийската градска прокуратура от днес.
    След встъпването си в длъжност Семерджиев е установил, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства, допълва министър Семерджиев. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са "изкупвачески" дейности и паралелен износ, добавя той. По думите му това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ не е изпълнила добре своите функции. Проверка е установила, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник - директор. В разговор през февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, Семерджиев е предложил кандидатура за заместник - директор, а след това е изискал да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ, се посочва още в позицията.
    На Стоименова не е искана оставката, се казва в съобщението. Изрично й е било предложено да провери подадените документи за поста заместник-директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице. За това Стоименова е трябвало да докладва на Семерджиев на 27 март, но тя не го е изпълнила, а е подала сигнал в прокуратурата.
   "В течение на повече от месец, чрез различни канали Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема - заплаха, каквато не е съществувала", се уверява в позицията на министър Семерджиев.
    Семерджиев отбелязва, че ИАЛ е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и всеки министър на здравеопазването има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора на ИАЛ е да назначава заместник - директора само след съгласуването му с министъра на здравеопазването.
    Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70 процента, се посочва още в позицията на Семерджиев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg