EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прокуратурата без нови идеи за заменките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прокуратурата без нови идеи за заменките

mail11:38 | 04.02.2010прегледи 682 коментарикоментари 0


Не виждам сега прокуратурата какво може да направи по въпроса за замените на гори. Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, цитиран от БТА.
Велчев посочи, че по тези дела от прокуратурата са направили това, което е било в техните правомощия - образували са досъдебни производства през пролетта на миналата година по по-голямата част от сделките.
Той добави, че при приключването на досъдебните производства в края на май са предписали на регионалните управления на горите да предприемат действия по развалянето на тези договори, заради тяхната неизгодност.
Главният прокурор посочи, че в случая не става въпрос за "прехвърляне на топката", а трябва да се търси мобилизация на целия ресурс. По думите му сега трябва заедно прокуратурата, правителството и Министерството на земеделието и храните да помислят за изход от създалата се ситуация. Велчев заяви, че се е питал какво ще стане със самите замени, дори виновните да бъдат осъдени. Той уточни, че българското законодателство не дава възможност автоматично да се развалят тези договори и трябва внимателно да се търсят съответните основания.
През следващата седмица на заседание на Съвета по сигурност към премиера държавата ще набележи своя политически отговор за Европейската комисия.
Велчев посочи, че държавна помощ чрез престъпления не може да се предоставя - в случая става въпрос за престъпление и това трябва да се обясни на Европейската комисия. Той уточни, че една част от замените са предмет на обвинителен акт, а друга са били нови за прокуратурата и ще бъдат прегледани внимателно.
Европейската комисия може да осъди България заради неправомерно извършени замени на държавни земи, включително гори, с частни терени по занижени цени, което може да се тълкува като държавна помощ, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg