EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Производството сваля безработицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производството сваля безработицата

mail13:50 | 03.01.2011прегледи 698 коментарикоментари 0


За да намалее безработицата пътят е само един – стимулиране на българското производство. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Васил Василев, основател на Съюза на работодателите в България. По думите му – 2010 г. определено е била най-трудната година, но и 2011 г. няма да е по-лека.
„Основанията ми са, че България не произвежда повече, не е развила външните си пазари, които са естествен отдушник за кризата и изход от кризата. Вносът продължава да е все така голям и пазарът на произведените в България стоки и услуги вътре в държавата ни намалява. Това би трябвало да стресне управляващите и те да търсят начини не само как да плащат с помощта на данъците, които събират от нас, на безработните, а да намерят начин поне и да помогнат на българските фирми да се реализират, както в България, така и в чужбина”, каза той. По думите му - пазарът е зает от различни чужди вериги, големи сектори от него са монополизирани от различни вносители, които не дават възможност на българския производител да участва равномерно. „Нещо повече – държавата чрез порочната система на обществените поръчки на практика фаворизира вноса на стоки и услуги, а от това страда българският производител. Затова ми се струва, че следващата година ще бъде може би още по-тежка от 2010 г. от това направление”, коментира още Васил Василев.
Василев каза, че за чужбина заминава всеки, който може да си намери някаква работа там при някакви прилични условия. Като казвам чужбина, имам предвид главно Европейския съюз. Българите ще продължават да работят с желание в Европейския съюз, стига да има работа. Не е рядка практика обстоятелството, когато се отвори свободно работно място в Европейския съюз, човек да си изостави работата тук и веднага да замине, просто защото получава много повече при много по-добри условия.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg